Úložiště energie má kapacitu uskladnit až 196 MWh (megawatthodin) elektřiny v...

Úložiště energie má kapacitu uskladnit až 196 MWh (megawatthodin) elektřiny v jednom cyklu, to je dostatek energie pro napájení přibližně 300 000 domácností v Yorkshiru po dobu dvou hodin. Lokalita se nachází v sousedství přípojného bodu největší mořské větrné farmy na světě Dogger Bank. (2. Března 2023) | foto: Profimedia.cz

V Británii zprovoznili největší baterii v Evropě, pokryje 450 tisíc domácností

  • 114
Ve Spojeném království vyrostla momentálně největší evropská baterie s kapacitou 198 MWh. Projekt s názvem Bumpers v anglickém hrabství Buckinghamshire využívá baterii Megapack 2XL od společnosti Tesla, která dokáže skladovat dostatek energie pro dvouhodinové napájení až 450 tisíc z celkových 19,4 milionu britských domácností.

Tesla zároveň zajistí fungování softwaru Autobidder, což je algoritmická obchodní platforma pro prodej a nákup elektřiny. Projekt se rozhodla zafinancovat společnost Harmony Energy a Velká Británie díky tomu získala možnost skladovat vyrobenou ekologickou elektřinu v době, kdy je jí v síti dostatek, a využít ji až ve chvíli, kdy bude elektrická energie potřeba. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Chceme být v čele britských ekologických a udržitelných snah. Tohoto úspěchu se nám povedlo docílit i přesto, že žádný z našich projektů není podporován ze strany dotací veřejného sektoru,“ uvedl jeden z investičních manažerů společnosti Harmony Energy, kterým je Max Slade.

Německé dálnice jsou zastaralé. Násobně brzdí výstavbu větrných elektráren

Vedení podniku Harmony Energy během úterý informovalo rovněž o tom, že společnost během října zprovoznila i další baterii, a to ve Skotsku a s přibližně poloviční kapacitou. Celkově po Spojeném království funguje už devět bateriových úložišť této firmy a další čtyři jsou ve výstavbě.

Velká Británie už několik let buduje nově větrné elektrárny na moři a do roku 2035 chce, aby v praxi využívala jen stoprocentně ekologickou elektřinu. Právě využívání záložních zdrojů bude hrát v tomto ohledu velmi důležitou roli. Už nyní se totiž ve Velké Británii stává, že během velmi větrných dní je tamní síť často přetížená, což skladovací baterie dokážou v budoucnu efektivně řešit.

Sámové demonstrovali proti větrným turbínám, připojila se i Thunbergová

Před několika dny Britové v Severním moři připojili k síti první turbínu dokončenou v rámci projektu výstavby největší větrné farmy na světě stojící na vodě. Celkem jich provoz bude mít 277 a budou vyrábět dostatek energie pro šest milionů britských domácností ročně. Každé otočení 107 metrů dlouhých lopatek turbíny by mohlo vyrobit dostatek energie pro napájení jedné domácnosti po dobu dvou dnů.

Větrná elektrárna Dogger Bank se nachází asi 130 km od pobřeží Yorkshiru. Projekt, který společně vyvíjejí britská společnost SSE a norské společnosti Equinor a Vårgrønn, bude po svém dokončení v roce 2026 vyrábět 3,6 gigawattů energie. Výstavba probíhá ve třech 1,2GW fázích známých jako Dogger Bank A, B a C.