Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Británie omezí jednorázové e-cigarety. Chráníme děti, ospravedlňuje vláda

  15:00
V rámci celoostrovní snahy omezit vapování rozšířené zvláště mezi mladými lidmi chce britská vláda v zemi zcela zakázat e-cigarety na jedno použití. Její ministři se rovněž snaží snížit atraktivitu vapingu mezi dětmi omezením sladkých či ovocných příchutí, zavedením strohých obalů či snížením viditelnosti tohoto zboží v obchodech. Očekává se, že změny vstoupí v platnost koncem tohoto roku případně začátkem roku 2025.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

„Jak ví každý rodič nebo učitel, jedním z nejznepokojivějších trendů je v současné době nárůst vapingu mezi dětmi. Proto musíme jednat dříve, než se problém stane endemickým,“ oznámil britský ministerský předseda Rishi Sunak. Dodal, že jeho vláda v současnosti podniká odvážné kroky k úplnému zákazu jednorázových e-cigaret, které získávají stále větší popularitu mezi mládeží. Předkládá tak nové pravomoci k omezení příchutí, zavedení strohých obalů a změně způsobu vystavování těchto produktů na pultech obchodů. „Jako předseda vlády mám povinnost udělat to, co považuji za dlouhodobě správné pro naši zemi,“ dodal Sunak.

Tento krok je důsledkem širší reakce na veřejné rozpravy o kouření a vapingu, která vyústila v plány na jedny z nejpřísnějších protikuřáckých opatření na světě. Ty poprvé odhalil deník The Guardian koncem loňského září. Podle listu by měly zahrnovat například i zákaz prodeje tabákových výrobků všem osobám narozeným 1. ledna 2009 a později. Zákaz také sníží zátěž jednorázových e-cigaret na životní prostředí. Každý týden se totiž v Británii vyhodí 5 milionů jednorázových e-cigaret, zatímco loni to bylo pouze 1,3 milionu.

Alarmující čísla

Přestože vaping může být užitečným nástrojem, který dospělým kuřákům pomůže přestat kouřit, lékaři se obávají neznámého dlouhodobého vlivu na zdraví mladých lidí a jejich vyvíjející se dýchací soustavu. Stejně jako závislosti na nikotinu, která může způsobovat úzkost, problémy se soustředěním a bolesti hlavy během odvykání.

Regulace nikotinu v Austrálii je odstrašující příklad, říká vědec Mendelsohn

Podle nejnovějších údajů se počet vapujících dětí na ostrovech za poslední tři roky ztrojnásobil. Elektronickou cigaretu nyní používá 9 procent dětí ve věku 11 až 15 let. Podíl uživatelů ve věku 11 až 17 let, kteří používají jednorázová zařízení, se za poslední dva roky zvýšil téměř devětkrát.

Profesní sdružení britských pediatrů RCPCH toto oznámení uvítalo. Vládní rozhodnutí totiž navazuje na jeho kampaň zahájenou v červnu loňského roku. Ta brojila za zákaz jednorázových e-cigaret i zavedení marketingových omezení. „K omezení vapingu mezi mladými lidmi je zapotřebí rázných opatření a zákaz jednorázových cigaret je významným krokem správným směrem,“ uvedl Dr. Mike McKean, viceprezident pro politiku kolegia této instituce.

Školáci se zajímají o e-cigarety čím dál víc, varují odborníci

Deníku Guardian řekl, že úspěch změn bude nyní záviset na podrobnostech i pečlivém sledování jejich dopadu na chování dětí a kuřáků. „Předpokládám, že to něco změní, ale výsledek zatím neznáme,“ řekl. Je to podle něj ale dobrý návrh zákona. „Měli bychom zákon podpořit, ale velmi pečlivě jeho důsledky sledovat,“ dodal McKean.

Přijdou i pokuty

Sunakův plán zakázat prodej tabákových výrobků všem, kteří se narodili po 1. lednu 2009, se i tak pravděpodobně zřejmě setká s odporem i z jeho vlastních řad. Vláda doufá, že legislativu zakazující jednorázové vapování zavede co nejdříve s využitím stávajících zákonů na ochranu životního prostředí. Zákaz bude prostřednictvím decentralizované legislativy zaveden také ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Rychlost jeho přijetí však závisí na dalších dosud nepřijatých právních předpisech a bude následovat po šestiměsíčním prováděcím období, aby měli maloobchodníci čas se přizpůsobit.

Aby vláda ztížila prodej nezletilým, zavede také pokuty pro obchody v Anglii a Walesu, které budou prodávat e-cigarety nelegálně dětem, úřady budou také mít pravomoc udělovat pokuty na místě. Vapingové alternativy, jako jsou například nikotinové sáčky, budou pro děti rovněž zapovězeny.

Jednorázová elektronická cigareta

je typ e-cigarety určené pro příležitostné kuřáky nebo kuřáky, kteří chtějí začít s elektronickou cigaretou či skoncovat s tou klasickou.

Je vhodná pro uživatele, kteří se nechtějí jakkoliv starat o provoz e-cigarety (nabíjení, kupování náplní apod.).

Nelze ji plnit ani nabíjet. Po vybití, spotřebování příchutě či přepálení žhavící hlavy uvnitř se e-cigareta vyhodí.

Z 25 000 odpovědí rodičů, učitelů, zdravotníků a zástupců veřejnosti, se 70 procent dotazovaných vyjádřilo pro zákaz jednorázových e-cigaret, ačkoli reakce na omezení příchutí byly různé. „Když jsem se před několika lety ptala dětí na všechny aspekty jejich zdraví a pohody, byla jsem šokována, když jsem slyšela od dětí ve věku 12 let, že vaping je mezi jejich vrstevníky normální, a to dokonce i v prostorách školy,“ říká britská lektorka a bývalá ředitelka školy Rachel de Souzová. Nová opatření podle ní pomohou tento problém řešit. „Vím, že se mnoha dětem a rodičům nesmírně uleví,“ dodala.

Asociace britského vapingového průmyslu (UKVIA) naproti tomu uvedla, že vítá pravomoci úřadů na místě, aby se mohly zabývat prodejem nezletilým. „Jsme však zděšeni rozhodnutím, které by podle ní mohlo odradit kuřáky od používání vapů k odvykání kouření. Řešením problému vapingu pro mladistvé nejsou kontraproduktivní zákazy nebo omezení, ale účinné a proaktivní prosazování zákona, který je žalostně nedostatečný a který jasně stanoví, že prodej vapů mladistvým je nezákonný,“ dodal mluvčí UKVIA.

Asociace v únoru předloží poslancům plán vycházející z konzultace v rámci celého odvětví, který stanoví způsoby, jak nepoctivým obchodníkům ztížit prodej nezletilým, uzavírá The Guardian.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...