Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestu na britský trh si razí bramborové mléko. Krávy se o práci bát nemusejí

  16:00
Alternativní produkty, které mají za úkol nahradit ty pro svou výrobu neekologické, získávají na trhu stále více prostoru. Výjimkou z tohoto trendu není ani britský mlékárenský průmysl, v němž roční prodeje těchto náhražek dosahují částky až stovek milionů liber. Nyní o sobě dává vědět i bramborové mléko, které v těchto dnech míří do regálů a hodlá z pomyslného trůnu sesadit to vyráběné z ovsa.
Dug, první mléko vyrobené z brambor

Dug, první mléko vyrobené z brambor | foto: Dug

Nejdříve tu byla soja, pak ořechy nebo oves, nyní se nekorunovaným králem alternativních mléčných výrobků má stát bramborové mléko. Alespoň to si myslí jeho švédský výrobce Veg of Lund, který na britský trh přichází s bramborovým mlékem pod značkou Dug.

Ti, kteří ho okusili, ho popisují jako „fantasticky krémové“ se schopností „vyčarovat v něm krásnou pěnu“. Ať už ho použijete do podomácku vyrobeného latté či cappuccina anebo třeba jen do cereálií. Bramborové mléko Dug se chystá pokořit britské samoobsluhy řetězce Waitrose již nyní, do dvou stovek z nich ho distributor dodá již tento týden. Informaci přinesl britský deník The Guardian.

Prodej ekologických alternativních výrobků, jako třeba masa na rostlinném základu anebo nyní i mléka, zažívá v Evropě boom. Evropané, Brity nevyjímaje, začínají živočišné produkty ze svých jídelníčků vyškrtávat čím dál častěji. Odhady soudí, že trh s takovými produkty dosáhl během loňského roku částky 400 milionů liber (11,8 miliard korun).

Během několika posledních let probudil zájem zákazníků o rostlinné mléko především další švédský výrobce Oatly, který nabízí nápoj na bázi ovsa, nicméně podle posledních průzkumů, které si nechal řetězec Waitrose zhotovit, prodejce očekává mnohonásobně vyšší zájem o nápoj z brambor. „Prodeje rostlinného mléka v roce 2021 byly o pětinu vyšší než v roce 2019, kdy tyto produkty poprvé pronikly do mainstreamu. Ovesné mléko je z nich dosud v porovnání se sojou, mandlí nebo kokosovým ořechem, bestseller,“ říká obchodní zástupce řetězce.

Na nový produkt se podle stejných průzkumů těší také britští zákazníci. I podle jejich názoru si alternativní mléčné výrobky klestí cestu trhem stále razantněji. „Poptávka po umělém mléce rozhodně neklesá. Je vidět, že co se týče něj, se zákazníci, stejně jako já, nebojí experimentovat a vyzkoušet něco nového,“ říká Alice Shrubsallová, jedna ze zákaznic obchodů Waitrose.

Nadějí v nový produkt se netají ani sám výrobce. „Příchod bramborového mléka do mainstreamu je pro naši společnost výrazný milník,“ říká generální ředitelka společnosti Emma Källqvistová. Současně ho firma podle jejích slov nabízí i online na Amazonu a Ocadu.

Švédsko uvedlo první mléko z brambor, s minimální uhlíkovou stopou

Pro mnoho milovníků alternativního mléka je skutečnost, že se výrobou produktu snižuje objem skleníkových plynů a tím i dopad na planetu, rozhodující faktor k nákupu. I tak však musel britský úřad pro kontrolu reklamy nedávno zasáhnout a zakázat spot konkurenčního švédského výrobce ovesného mléka Oatly za to, že jeho „zelená“ tvrzení se nezakládala na pravdě. V reklamním spotu totiž zaznělo, že vyškrtnutí mléčných výrobků a masa z jídelníčku je „největší možnou změnou životního stylu s cílem snížit vlastní uhlíkovou stopu a že se na tom shodují klimatičtí odborníci“.

Nový produkt značky Dug kromě brambor obsahuje rovněž protein z hrachu, řepkový olej a své „mléko“ výrobce popisuje jako „superudržitelné“. Argumentuje rovněž tím, že výroba se uhlíkovou stopou zdaleka nevyrovná produkci klasického kravského mléka. Navíc podle společnosti Veg of Lund je pěstování brambor dvakrát efektivnější nežli ovsa a spotřebuje podle ní také méně vody než například v případě ořechů.

Budoucnost leží v bramborách

„Bramborové mléko má potenciál na trhu nahradit to ovesné,“ potvrzuje Ophélie Buchetová, analytička společnosti Mintel. „Jeho největší výhodou je udržitelnost, nutriční hodnota a v neposlední řadě také chuť,“ dodává.

Klíčem k úspěchu bramborového mléka na trhu jsou však dlouhodobé náklady na jeho výrobu. „Aby se stalo jedničkou mezi alternativními mléky, nemělo by být dražší než to obyčejné kravské,“ dodává Buchetová. Litrové balení bramborového mléka Dug stojí nyní 1,80 libry (53 korun) v porovnání s 80 pencemi (24 korun) za 1,1litrový obal nejlevnějšího kravského mléka, které Waitrose v současnosti nabízí.

Posledním, ale nikoli nedůležitým faktorem obliby alternativ mléka je rovněž jeho chuť. Někteří zákazníci si totiž stěžují právě na ni. Výhodou bramborového mléka je podle výrobce jeho neutrální chuť, takže se může přidávat do kávy nebo čaje, do cereálií anebo s ním vařit beze strachu, že se ulijeme a do pokrmu ho přidáme moc. I tak některé ohlasy na bramborové mléko soudí, že nápoj má trošku slaný „ocas“.

Přestože brambory jsou na nejlepší cestě srazit z pomyslného trůnu rostlinných náhražek mléka oves, mlékaři se zatím nemusejí obávat o oblibu svého produktu. Podíl mlékárenského průmyslu v potravinářství je stále kolem 3 miliard liber, tedy asi 88,5 miliard korun. „Rostlinná mléka proti tomu zatím ukrajují jen 0,2 procenta z tohoto koláče. Premiéra bramborového mléka Dug ale rozhodně může kartami zamíchat,“ soudí podle The Guardianu Bouchetová.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...