Nejlepší vánoční trhy Evropy očima i peněženkami Britů. Praha v žebříčku nechybí

  • 3
Růst životních nákladů ve Velké Británii trápí tamní obyvatele tak, že musí citelně omezovat veškeré své výdaje. Výjimkou není ani vánoční cestování. Podle nového průzkumu britské organizace Post Office u nich letos coby cíl vánočních cest zvítězila Riga. Hlavní město Lotyšska totiž nabízí nejpříznivější ceny. Praha obsadila čtvrtou příčku.
vánoce atmosféra stromeček město svátek lidé

Ve Spojeném království momentálně nepanuje dobrá ekonomická situace. Nezaměstnanost sice zůstává nízká, reálné mzdy však dlouhodobě stagnují. „Ekonomice Spojeného království se nedaří nijak zvlášť dobře,“ potvrzuje ekonom Pawel Bukowski. Životní náklady Britů od roku 2021 podle něj dramaticky vzrostly, mnozí neviní pouze pandemii, ale především brexit, jehož nyní mnozí litují.

V těžké krizi je především tamní gastronomický sektor, který od konce covidu vůbec nevzpamatoval. Kvůli vysoké inflaci si spotřebitelé už měsíce utahují opasky, živnostníci tak bojují s malými tržbami a ztrátami. Také reálné příjmy britské populace se za poslední léta citelně propadly. V současné době například cena alkoholu v letošním září meziročně stoupla o 9,4 procenta, což je nejvyšší nárůst od roku 1992, informovala například agentura Bloomberg.

Británie netáhne. Po brexitu vysychá přiliv pracovní síly ze zbytku Evropy

Není se proto čemu, že co se týče cestování, Britové nyní vyhledávají každou výhodnou nabídku, často v destinacích, které by dříve s díky přehlédli.

Společnost Post Office se trendy v cestování již mnoho let zabývá. Pravidelně připravuje vánoční cenové reporty, letos se zaměřila na dvanáct evropských měst, která aktuálně patří mezi nejčastější sváteční cíle Britů.

Celkový zkoumaný koš zahrnoval dvě noci pro dva v daném městě se snídaní, letenky či jízdenky vlakem, dvě tříchodová jídla včetně vína, čtyři sklenky svařeného vína nebo punče z vánočního trhu a jiné drobné občerstvení. Celkové ceny od loňska poklesly v polovině zkoumaných měst. Největší meziroční propady byly patrné ve Stockholmu a Praze.

Kam tedy Britové letos vyrazí a kolik tam utratí?

1 Pobaltský klenot Riga

Od 3. prosince 2023 do 8. ledna 2024

Lotyšské hlavní město umísťuje na předních příčkách žebříčků cenově nejdostupnějších vánočních trhů v Evropě již několik let. Ve starém městě Rigy se během Vánoc Dómské náměstí promění ve vánoční centrum s dřevěnými chaloupkami, kde se prodávají ručně vyráběné dárky a voňavé svařené víno.

Během vystoupení dýdžejů, pěveckých sborů a lidových hudebníků se návštěvník může nasytit lotyšskými klobásami a kysaným zelím. Scéna je ještě půvabnější díky sněhové nadílce, která obvykle napadne v prosinci.

Užít si tamní vánoční atmosféru přijde Brity v letošním roce na 505,73 liber (14 200 Kč), to je o 0,3 procenta méně než v loňském roce. Podle studie město vyhrálo díky výhodným cenám nízkonákladových aerolinek a také cenově výhodným ubytováním. Město obsadilo první příčku pátým rokem po sobě.

Vánoční trhy na náměstí Dome Square v Rize (21. prosince 2022)

2 Stockholm a jeho staré město

Od 25. listopadu do 23. prosince 2023

Díky výhodným cenám letenek a slušnému kurzu libry vůči švédské koruně je Stockholm cenově dostupnější než dřív. Klasické švédské Vánoce se dají zažít ve starém městě Gamla Stan, kde se na krásném náměstí Stortorget koná nejstarší vánoční trh v zemi. Děti se mohou setkat s místními zvířaty ve skanzenu Skansen, jehož vánoční trh probíhá každý pátek až neděli od 24. listopadu do 17. prosince.

Vánoční pobyt pro dvě osoby společnost Post Office vyčíslila na 559,50 liber (15 700 Kč), loni to bylo 740,60 liber (20 800 Kč).

Stockholm se překvapivě umístil na druhém místě, a to díky dobré dostupnosti hotelů a také poklesu cen letenek, uvádí se ve studii. Loni byl Stockholm na místě sedmém.

Vánoční trhy na náměstí Stortorget ve Stockholmu (18. prosince 2022)

3 Záhřeb jako kulinářský cíl

Od 2. prosince 2023 do 7. ledna 2024

Záhřebský advent si užijí především ti, kteří mají velký apetit (ale ne nutně naditou peněženku), neboť v chorvatském hlavním městě je rozmístěno více než tucet trhů. Lze tu najít spoustu stánků s řemeslnými výrobky, ale jídlo a pití jsou tu vždy hlavní hvězdy. Největším hitem jsou tradičně plněné zelné závitky nebo pikantní klobásy a k nim často i řemeslné chorvatské pivo.

Vánoční trhy v Záhřebu se rozprostírají po více než dvaceti hlavních náměstích a promenádách města.

Náklady na výlet pro dva společnost Post Office vyčíslila na 559,60 liber (15 700 Kč), celková cena je tak srovnatelná se Stockholmem.

Vánoční atmosféra v chorvatském Záhřebu (22. prosince 2022)

4 Praha s vůní skořice a hřebíčku

Od 2. prosince 2023 do 6. ledna 2024

Díky poklesu cen letenek a ubytování je Praha pro britského turistu ještě atraktivnější než kdy dřív. Vyzdobenému Staroměstském náměstí dominuje opar skořice a hřebíčku, mezi orlojem a gotickým kostelem Panny Marie před Týnem soupeří o přízeň turistů pestře zdobené stánky s jídlem a řemeslnými výrobky. Praha se tak nezbaví nálepky levné turistické destinace ani během Vánoc. Britové oceňují především nízkou cenu tuzemského piva.

Pražské vánoční trhy ovládly Instagram, jsou jedny z nejoblíbenějších v Evropě

Výlet za vánoční atmosférou do české metropole Brity v letošním roce vyjde na 640,23 liber (18 000 Kč), ve srovnání s loňským rokem tak zaplatí o zhruba 90 liber méně.

Výrazný propad je patrný v cenách ubytování a dopravy. Zatímco v loňském roce dvě noci se snídaní a doprava Brity podle výpočtů Post Office přišly na 560 liber (tj aktuálně 15 700 Kč), letos to je 444 liber (12 500 Kč).

Staroměstské náměstí v Praze (26. listopadu 2022)

5 Estonská pohádka v Tallinnu

Od 1. prosince 2023 do 7. ledna 2024

Tallinnský vánoční trh s nádechem pohádky se každoročně koná na tamějším Radničním náměstí. Největší hvězdou trhu je vánoční strom, který je nejvýznamnějším vánočním stromem v Estonsku a stojí zde pravidelně již od roku 1441, což z něj činí vůbec první vánoční strom v Evropě.

Místní obchodníci nabízejí estonskou tradiční kuchyni od černého pudinku a kysaného zelí až po perníčky a horké vánoční nápoje, k mání jsou tu také různé řemeslné výrobky.

Trhy jsou plné gurmánských specialit, mezi nimi je například zabijačková krvavá klobása verivorst, kyselé zelí či kachní stehýnka.

Za výlet sem Britové letos zaplatí 663,38 liber (18 700 Kč). Loni to bylo 683,73 liber (tj aktuálně 19 200 Kč).

Vánoční trhy na Radničním náměstí v Tallinnu (24. prosince 2022)

6 Budapešťské Vánoce jako hostina

Od 17. listopadu 2023 do 1. ledna 2024

Budapešť, pro zahraničního návštěvníka přátelská k peněžence, nabízí návštěvníkům několik trhů po celém městě. Dva největší a nejzářivější se nacházejí v samotném centru města. Tradiční maďarské vánoční hody se odehrávají na náměstí Vorosmarty, kde je spousta stolů, u kterých může zasednout každý. Kulisou je osvětlená bazilika svatého Štěpána či kluziště, které se obtáčí kolem obřího vánočního stromu.

Samozřejmostí budapešťských vánočních trhů je prodej svařeného vína a také místní alkoholické speciality krampampuli. Nechybí ani sladkosti, jako je třeba kürtőskalács, v Česku známy jako trdelník..

Portál Post Office cenu výletu v letošním roce vyčíslil na 713,25 liber (20 100 Kč).

Vánoční trhy v Budapešti (19. listopadu 2022)

7 Lille. Přes Kanál co by kamenem dohodil

Od 22. listopadu 2023 do 30. prosince 2023

Stačí se rychle přesunout přes kanál La Manche a jste na nejživějším svátečním trhu severní Francie. Sestává z téměř 90 dřevěných domků, které promění náměstí Rihour v kouzelnou vesničku s příjemnou směsicí stánků s dárky a lahodným jídlem a pitím, včetně pořádně mazlavého sýra a svařeného vína. Na náměstí Grand Place lze navštívit Santovu jeskyni a projet se na obřím kole s výhledem na město.

Výlet pro dvě osoby společnost Post Office vyčíslila na 739,82 liber (20 800 Kč), loni vyšel na 724,82 liber (tj aktuálně 20 400 Kč).

Zatímco loni vyšlo ubytování s dopravou na 537 liber (tj podle aktuálního kurzu 15 100 Kč), letos vychází na 532 liber (15 000 Kč).

Vánoční atmosféra ve francouzském městě Lille (30. listopadu 2022)

8 Krakov coby středověká exkurze

Od 24. listopadu 2023 do 1. ledna 2024

Hlavní krakovské náměstí Rynek Glowny je těžké si nezamilovat na první pohled. Zážitek je o to intenzivnější, když se rozzáří vánočním leskem. Na největším středověkém náměstí v Evropě dominuje obrovská renesanční Sukiennice – historická tržnice ležící uprostřed hlavního náměstí. Pod zářícími světly lze nakoupit drobnosti, hračky, ozdoby a další dárky.

Dobře se najíst s omezeným rozpočtem je v Krakově snadné a ani sváteční trh není výjimkou. Hitem jsou především polské klobásy, vepřové koleno a husté polévky, které lze zapít panáky místní vodky a sklenicemi svařeného vína nebo svařeného piva s medovou příchutí.

Společnost Post Office vyčíslila výlet pro dvě osoby na 755,83 liber (21 300 Kč), loni to bylo 648,83 liber (podle aktuálního kurzu 18 200 Kč).

Krakov zdražil ze všech zkoumaných měst nejvíce, z loňské třetí příčky se letos posunul na osmé místo. Výrazně narostla položka ubytování a doprava. Zatímco za ubytování a dopravu dva cestovatelé loni zaplatili 478 liber (tj aktuálně 13 400 Kč), v letošním roce zaplatí 612 liber (17 200 Kč).

Vánoční trhy v Krakově (23. prosince 2022)

9 Berlínské Vánoce – pro každého něco

Od přelomu listopadu a října

Od listopadu do začátku ledna se v Berlíně koná více než 100 vánočních trhů, které jsou v různých obdobích rozesety po celém městě a předměstích. Je možné na nich navštívit 12metrovou sáňkařskou dráhu na Postupimském náměstí nebo se kochat se výhledem na Braniborskou bránu. Zábava postaru znamená jízdu na ruském kole a dalších tradičních atrakcích vánočního trhu na Alexanderplatz. Všem místům je vlastní jediné: všudypřítomná nabídka klobásek, perníčků a svařáku i piva.

Náklady pro dvě osoby v letošním roce činí 768,01 liber (21 600 Kč). V loňském roce Britové zaplatili 797,10 liber (podle aktuálního kurzu 22 400 Kč). Berlín se přesunul z loňské desáté příčky na devátou příčku.

Vánoční trhy a zimní aktivity na Postupimském náměstí v Berlíně (28. října 2023)

10 Salcburk: Svátky v Mozartově rodišti

Od 23. listopadu 2023 do 1. ledna 2024.

Cenově dostupné lety do Mozartova rodného města dodávají Salcburku ještě větší lesk. V majestátní atmosféře náměstí Residenzplatz ze 16. století se nachází jeden z nejstarších adventních trhů v Evropě. Sestává z více než 100 dřevěných chaloupek, v nichž se prodávají dárky, horký punč a vynikající rakouské pouliční jídlo. Není možné se zde vyhnout koledě Tichá noc, protože ta v roce 1818 v nedalekém Oberndorfu zazněla vůbec poprvé. V úterý od 18 do 20 hodin se návštěvníci trhů mohou zapojit do hromadného zpívání koled.

Celková suma za výlet pro dva Brity činí 846,02 liber (23 800 Kč), loni to bylo 775,43 liber (tj aktuálně 21 800 Kč). I Salzburg si v letošním roce pohoršil a přesunul se z loňské deváté příčky na příčku desátou.

Vánoční trhy v Salzburgu (21. listopadu 2018)

11 Kodaňské bruslení i hodování

Termíny trhů na jednotlivých místech se liší

Vánoce v Kodani jsou nádherným obdobím, kdy si můžete užít město s bohatou nabídkou od kouzelné atmosféry v zahradách Tivoli až po nádherné vánoční trhy v Nyhavnu a na Novém královském náměstí. Dalšími místy konání trhů jsou i náměstí Hojbro Plads nebo náměstí Kongens Nytorv.

Na konci přístavního mostu se nachází nové kodaňské kluziště o rozloze 600 m2. Broen’s Ice Rink je nejnovějším přírůstkem míst, kde se mohou Kodaňané i návštěvníci vrátit do dětství.

Pro Brity patří návštěva vánočních trhů v Kodani mezi ty nejdražší. Celkově vydají za výlet pro dva 901,62 liber (25 400 Kč), loni to bylo 881,07 liber (24 800 Kč).

Vánoční trhy v zábavním parku Tivoli v Kodani (20. listopadu 2023)

12 Vídeň: Nejen pro zamilované

I Vídeň nabízí mnoho míst, kde je možné okusit předvánoční atmosféru. Vysoká klenutá brána se svíčkami vítá návštěvníky u vchodu na vídeňský vánoční trh na Radničním náměstí. Trh má vánoční dárky, ozdoby na vánoční stromek, řemeslné výrobky, kulinářské dobroty, cukrovinky a nápoje na zahřátí.

Ve vídeňském ledovém světě na vánočním trhu se bruslaři mohou projet celým romanticky osvětleným radničním parkem. Zvláštní atrakcí pro zamilované páry je strom srdcí. Pro děti je připraven 12 metrů vysoký víceúrovňový kolotoč a v parku vánoční svět se sobím vláčkem, betlémskou stezkou, dětskou chatkou a vyhrazeným bruslařským okruhem.

Stejně jako loni i letos za výlet do rakouského hlavního města v předvánočním čase zaplatí Britové nejvíce. Podle údajů Společnosti Post Office pobyt o dvou nocích včetně snídaně a občerstvení během dne vychází na 932,61 liber (26 200 Kč). V porovnání s hlavním městem Lotyšska to je 54 procent více.

Vánoční trhy ve Vídni (20. listopadu 2023)

,