Výkonný ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla (26.2.2019) | foto: AP

Šéf Pfizeru prodal většinu svých akcií firmy. V den oznámení úspěšné vakcíny

  • 352
Výkonný ředitel farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla prodal přes 60 procent svých firemních akcií. Obchod proběhl v pondělí, ve stejný den firma oznámila, že její vakcína proti covidu-19 vykazuje více než 90procentní úspěšnost. Akcie Pfizeru v reakci poskočily o 15 procent, Bourla prodával za cenu blížící se letošnímu maximu.

Zástupci Pfizeru v pondělí oznámili, že experimentální vakcína, kterou farmaceutický gigant vyvinul ve spolupráci s německou firmou BioNTech, vykázala více než 90procentní účinnost. Agentura Reuters poznamenala, že jde o první vakcínu proti covidu-19, u níž její autoři doložili úspěšná data z rozsáhlé klinické studie.

Trhy se prohnala vlna euforie. Akcie lámou rekordy díky vakcíně a Bidenovi

Oznámení vyhnalo cenu akcií společnosti nahoru, během pondělního obchodování zdražily o zhruba 15 procent. Ve stejný den prodal Albert Bourla 62 procent svých akcií Pfizeru. Informoval o tom server Business Insider s odkazem na data Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC), která dohlíží na obchodování s akciemi.

Šéf Pfizeru Bourla prodal 132,5 tisíce akcií za 41,94 dolaru, celkem tak inkasoval přes 5,5 milionu amerických dolarů. Prodejní cena byla téměř tak vysoká, jako maximum za uplynulý rok, které činí 41,99 dolaru za akcii. Bourla nadále drží přes 80 tisíc akcií Pfizeru.

V pondělí se cena akcií Pfizeru vyšplhala na nejvyšší úroveň za poslední rok.

Z dokumentů SEC vyplývá, že prodej proběhl v souladu s předem určeným plánem, který byl přijat 19. srpna. Tento rutinní postup s kódovým označením 10b5-1 umožňuje zaměstnancům Pfizeru prodávat akcie firmy v souladu s pravidly pro obchodování s cennými papíry. 

„Velkým akcionářům a insiderům plán umožňuje, v souladu s pravidly SEC, obchodovat s předem určeným množstvím akcií v předem určeném čase,“ řekl mluvčí Pfizeru stanici Fox

Závratně bohatými se stali i majitelé partnerské firmy BioNtech: