Kandidátkou nastávajícího prezidenta USA Joea Bidena na post ministryně financí...

Kandidátkou nastávajícího prezidenta USA Joea Bidena na post ministryně financí bude někdejší šéfka centrální banky Janet Yellenová. (23. listopadu 2020) | foto: AP

Hrozí bankrot USA? V říjnu mohou státní kase dojít peníze, varuje ministryně

  • 389
Pokud američtí zákonodárci nezvednou federální limit toho, kolik peněz si USA mohou půjčit, hrozí, že v říjnu státní kase dojdou peníze. V dopisu zástupcům Kongresu před tím varovala ministryně financí Janet Yellenová. Navýšení by mohli zablokovat republikáni, kteří odmítají plány administrativy prezidenta Joea Bidena na masivní utrácení v sociální oblasti.

Možnosti „mimořádných opatření”, kterými americké ministerstvo financí od začátku srpna zajišťuje dostatek prostředků pro vládu, se podle Yellenové příští měsíc vyčerpají. Ministryně to ve středu napsala v dopise zákonodárcům z Kongresu. Dodala, že přesný termín kdy k tomu dojde zatím není známý.

USA si ekonomické prvenství udrží ještě 50 let, říká ekonom. Čína dotahuje

První setkání zástupců USA a Číny se uskutečnilo v aljašském městě Anchorage....

„Jakmile budou všechna dostupná opatření a hotovost plně vyčerpány, Spojené státy by poprvé v historii nebyly schopny dostát svým závazkům,” napsala Yellenová. Zvedání dluhového limitu se v minulosti stalo v Kongresu rutinní záležitostí, byť v rámci politického boje demokratů s republikány se s tím několikrát otálelo do poslední chvíle.

„Z minulosti jsme se poučili, že čekání na poslední chvíli na pozastavení, respektive zvýšení limitu dluhu může vážně narušit důvěru podniků a spotřebitelů zvýšit daňovým poplatníkům krátkodobé náklady na půjčování peněz a negativně ovlivnit úvěrový rating USA,” varovala Yellenová v dopise.

Bez navýšení limitu nebude moci americké ministerstvo financí získávat peníze vydáváním dluhopisů. S omezenými příjmy by muselo volit mezi vyplácením mezd státních zaměstnanců, sociálních dávek a platbami úroků státního dluhu. Pokud by se rozhodlo neplatit úroky, znamenalo by to v podstatě státní bankrot.

Chybí deset hlasů

Na navýšení dluhového limitu potřebují vládnoucí demokraté 60 hlasů v Senátu, v horní komoře amerického Kongresu však mají pouze 50 křesel. A téměř všichni republikánští senátoři hodlají hlasovat proti, uvedla agentura Bloomberg. Důvodem je jejich odpor k chystanému rekordnímu balíku v hodnotě 3,5 bilionu dolarů, kterým chce Bidenova administrativa řešit změny klimatu, posílit vzdělávání či rozšířit sociální služby pro seniory a děti.

„Nedokážu si představit žádného republikána, který by v této situaci hlasoval pro navýšení limitu,” uvedl v červenci šéf senátních republikánů Mitch McConnell. Prezident Biden naopak na začátku srpna řekl, že republikáni USA zbankrotovat nenechají. Demokratičtí předáci v Kongresu Nancy Pelosiová a Charles Schumer minulý týden hovořili o „různých možnostech” jak dluhový limit navýšit, blíže však žádnou z nich nespecifikovali.

Zdroj: americké ministerstvo financí

Tahanice o výši dluhového limitu bývají bagatelizovány jako politické divadlo, píše deník Financial Times. Zatím se totiž potřebné změny pokaždé podařilo schválit. Limit existuje od roku 1917 a od té doby byl navýšen už více než 100krát, většinou bez vážnějších průtahů. Jednou z mála výjimek byl spor z roku 2011, který způsobil, že agentura Standard & Poor’s snížila Spojeným státům rating.

Finanční armagedon

Pokud by však Spojené státy nebyly s to dostát svým finančním závazkům, byla by to podle odborníků katastrofa globálních rozměrů. „Byl by to finanční armagedon. Je naprostým šílenstvím vůbec uvažovat o nápadu, že bychom nezaplatili naše dluhy včas,” řekl stanici CNN Mark Zandi, hlavní ekonom analytické společnosti Moody’s Analytics.

Argentina míří k devátému bankrotu, věřitele žádá o tříleté odložení splátek

Lidé v hlavním městě Buenos Aires čekají před polévkovou kuchyní, až na ně...

Úrokové sazby by v takovém případě vystřelily nahoru a akciové trhy by se zřítily, což by zasáhlo úspory desítek milionů Američanů. Dluhopisy vydávané americkou vládou jsou totiž považovány za jednu z nejbezpečnějších investic vůbec a slouží jako měřítko výkonnosti prakticky všech ostatních cenných papírů.

Americký státní dluh, který je nominálně nejvyšší na světě, nabobtnal až na téměř 29 bilionů dolarů i kvůli tomu, že půjčování peněz na finančních trzích je pro USA relativně jednoduché a levné. Z celou svou historii totiž pokaždé dostály svým finančním závazkům a americký dolar se stal nejpoužívanější světovou měnou. I proto analytici nepovažují hrozbu amerického bankrotu za reálnou, rizika jsou totiž příliš velká.