Ukrajina dostane od MMF úvěr na 16,5 miliardy dolarů. Ilustrační foto.

Ukrajina dostane od MMF úvěr na 16,5 miliardy dolarů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ukrajina se dohodla s měnovým fondem na úvěru 16,5 miliardy dolarů

  • 1
Mezinárodní měnový fond uzavřel s Ukrajinou předběžnou dohodu o záložním úvěru 16,5 miliardy dolarů, asi 330 miliard korun. Chce tak zmírnit následky globální finanční krize na ekonomiku země. Dohodu oznámilo ústředí MMF po desetidenním jednání v Kyjevě.

Úvěr na podporu platební bilance má být poskytnut na 24 měsíců. Ukrajinský parlament bude muset nejprve schválit změny v programu pomoci bank, a poté bude dohoda předložena vedení fondu, uvedl výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn.

Ukrajinské ministerstvo financí sdělilo, že úvěr bude podmíněn přijetím vyrovnaného rozpočtu a reformami bankovního sektoru. Podle MMF se mise fondu v Kyjevě dohodla na programu, který by měl přispět k návratu Ukrajiny k hospodářské a finanční stabilitě.

Ukrajinskou ekonomiku srazil na kolena propad cen oceli a otřesy na globálních úvěrových trzích. Ukrajinská měna v důsledku finanční krize prudce klesá a lidé v obavách z jejího zhroucení hromadně nakupují dolary.

Kvůli útlumu světové ekonomiky prudce klesla produkce domácích oceláren a chemických podniků, které jsou hlavními zdroji devizových příjmů země.

"Program by měl řešit problémy likvidity a solventnosti ve finančním sektoru tím, že usnadní adaptaci na silné vnější nárazy i tím, že sníží inflaci. Zároveň bude zemi chránit před hlubokým poklesem produkce," uvedl MMF.

Dohodnutá částka podle fondu představuje plných 800 procent ukrajinské kvóty u fondu. Za normální situace by Ukrajina od MMF mohla čerpat nanejvýš 300 procent své přidělené kvóty.

Mezinárodní měnový fond nyní chystá pro rozvojové ekonomiky zasažené krizí mimořádný úvěrový program. Nyní jedná o pomoci Islandu, Srbsku, Maďarsku a Pákistánu.

Současnou krizí jsou nejvíce ohroženy země s vysokými vnitřními a vnějšími deficity, které ze značné části spoléhají na vysychající příliv zahraničních financí.

Ukrajinská ekonomika v posledních letech rostla zhruba sedmiprocentním tempem ročně. Růstové tempo se však letos prudce zpomalí, podle odhadu MMF na 2,5 procenta z loňských 6,4 procenta.