Umělkyně otevřela v USA bizarní supermarket plný plstěných imitací

  • 58
V novém americkém supermarketu nakoupíte všechno, od rajčat po sushi, od Pepsi Coly po Heinz. Na výběr máte v Los Angeles 31 tisíc výrobků včetně drogerie. S cenami, které u žvýkaček začínají na pěti dolarech, nikomu obchod konkurovat nemůže. Nápadem ano. Všechno zboží je totiž plstěnou atrapou.

Bizarní podívanou připravila britská umělkyně Lucy Sparrowová. Autorka, která se už v minulosti postarala o několik podobných výstředních zážitků v Londýně a v New Yorku, si dala záležet. Svou poslední a zatím největší instalaci podle CNN připravovala rok.


Všech 31 tisíc produktů zboží je zhotovených ručně. Zakoupit si lze vše, co Američané běžně dostanou v supermarketu – od žvýkaček až po tampóny či likér za 65 dolarů.

Všechno zboží je plstěné. Tak tomu bylo už při předchozích instalacích umělkyně, která už dříve v Londýně otevřela trafiku a sex shop s textilním zbožím a erotickými pomůckami.

Ač podivuhodný supermarket na ploše 260 metrů čtverečních, který se zavře, jakmile bude zboží vyprodáno, vznikl v hlavě Sparrowové, se šitím plstěných atrap jí pomáhalo pět lidí. Všech třicet jedna tisíc výrobků však sama malovala a podepsala.

Zatím v obchodě zvaném Sparrow Mart prázdné regály nejsou. Najdete tam všechnu možnou zeleninu, ovoce, maso, sushi, cukrovinky, alkohol či hygienické potřeby. A dokonce i kráječ na šunky nebo textilní bankomat. Některé zboží je naplněno fazolemi, aby mělo odpovídající hmotnost.

Předobrazem tohoto obchodu, umístěného v hotelu Standard v centru LA, se staly americké supermarkety z 80. let dvacátého století.