Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Španělské banky budou potřebovat až 70 miliard, tvrdí zdroje Reuters

  • 12
Na záchranu Španělska by neměla padnout maximální částka, s níž se počítalo, tedy sto miliard eur. Na rekapitalizaci bude stačit 60 až 70 miliard, tvrdí dva zdroje agentury Reuters, které znají výsledky dokončovaného auditu v problémových bankách. Většinu peněz by měly spolknout tři velké banky.

Španělé v sobotu 9. června oznámili, že požádají o finanční pomoc v zahraničí. Zatím se však mluvilo jen o odhadované výši půjčky až sto miliard eur (čtěte Španělé požádají o finanční pomoc, s částkou ještě váhají).

Jeden zdroj řekl agentuře Reuters, že částka na záchranu řeckých bank se bude pohybovat od 60 do 70 miliard eur (až 1,8 bilionu Kč). Z toho 19 miliard by mělo jít do problémového ústavu Bankia a okolo 20 miliard eur do banky NovaGalicia (Banco NGC) a banky CatalunyaCaixa. Všechny tři peněžní ústavy už Španělsko zachraňovalo.

Celková suma se odvíjí od výsledků auditu v bankách, které měly být známy až příští čtvrtek. Nyní to však vypadá, že vláda bude mít na stole podklady už v pondělí.

"Kabinet bude mít k dispozici hlavní zprávu od auditorů o potřebách španělského finančního sektoru v pondělí. Cílem je jít na chystaný summit G20 s touto informací," řekl agentuře jiný zdroj.

,