Sprej s kuchyňským olejem společnosti Conagra

Sprej s kuchyňským olejem společnosti Conagra | foto: AP

Za výbuch plechovky s olejem vysoudila popálená žena sedm milionů dolarů

  • 28
Sedm let se u amerických soudů táhl spor o odškodnění za popáleniny způsobené explozí plechovky s kuchyňským olejem ve spreji. Ženě z Pensylvánie se nakonec dostalo zadostiučinění, když jí soud přiznal nárok na náhradu škody ve výši 7,1 milionu dolarů (164 milionu korun). Ozývají se i další poškození, firma ale tvrdí, že nepochybila.

Verdikt soudu v americkém státě Illinois, který rozhodl ve prospěch Tammy Reesové z pensylvánského Shippensburgu, je první v řadě ze série podobných sporů, kdy oběti popálenin žalují společnost kvůli zdraví ohrožujícím výrobkům.

Podle žaloby stála žena v květnu 2017 v kuchyni, když nečekaně a bez varování vybuchl olej ve spreji, který stál na poličce. Ohnivá koule jí následně měla způsobit popáleniny druhého stupně na obličeji, na rukou a pažích. Její právní zástupce Craig Smith tvrdí, že je žena kvůli jizvám dodnes omezena v pohybu. V žalobě dále stojí, že olej nechala stát 46 centimetrů nad sporákem.

Společnost Conagra Brands se sídlem v Chicagu byla odsouzena ke kompenzační náhradě škody ve výši 3,1 milionu dolarů a zároveň k čtyřem milionům sankčního odškodnění. Pod Conagru spadá mnoho amerických oblíbených značek jako Swiss Miss, Chef Boyardee nebo Reddi-wip, její hodnota tak v současnosti přesahuje 13 miliard dolarů, tedy 294 miliard Kč.

Bezpečné, když se používají správně

Firma ve svém prohlášení uvedla, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a že bezpečnost spotřebitelů je její prioritou. „Za našimi spreji si stojíme, jsou účinné a bezpečné, pokud je lidé používají správně,“ stálo v něm podle agentury AP. Conagra nyní zvažuje své možnosti a přemýšlí o odvolání.

Právník Smith mimo jiné uvedl, že firmu žaluje šedesát dalších lidí, kteří od kuchyňského spreje utrpěli nějaké zranění. Přesto Conagra odmítá vadné plechovky stáhnout z prodeje. Další z právních zástupců popálené ženy Peter Flowers tvrdí, že to je teprve začátek vážných problémů, které se na Conagru valí.

Žaloby proti fastfoodům se množí. Marketingové fotografie neodpovídají realitě

Spreje na vaření firma vyráběla mezi lety 2011 a 2019 a používala na ně ventilační systém s nižším teplotním prahem než předchozí verze, vysvětlil Smith. Před čtyřmi lety Conagra uvedla, že ventilační systém použila jen na omezeném množství plechovek. Firma následně nechala celý produkt přepracovat, tvrdí přitom, že to bylo kvůli sjednocení všech plechovek ve výrobkovém portfoliu společnosti a se soudními spory to nemělo nic společného.

Všechny spreje navíc mají na přední a zadní straně jasné varovné štítky, které spotřebitelům říkají, že produkt je hořlavý a neměl se nechávat blízko sporáku nebo jiného zdroje tepla, hájila se společnost podle AP.