Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odměna pro poctivé Slováky v účtenkové loterii bude až 460 tisíc

  • 16
Slovensko, které si v říjnu "zahraje" loterii se spotřebiteli, bude za nákupy s účtenkou odměňovat výherce částkou až 18 tisíc eur, tedy 460 tisíc korun. Výhry by měly motivovat k dodržování daňových povinností.

Účtenkovou loterii zavádí slovenská vláda ve snaze omezit daňové úniky. Nejvyšší výhra bude 18 tisíc eur, hrát se o ni bude každé dva týdny, prozradil deníku Pravda šéf slovenské finanční správy František Imrecze.

Kabinet Roberta Fica chce s pravidelným losováním dokladů z registračních pokladen začít v říjnu, slibuje si od něj zvýšení příjmů státní kasy.

Připravovaná loterie má Slováky motivovat k tomu, aby při koupi zboží vyžadovali účtenky. Evidovat tržby v registrační pokladně musejí na Slovensku nejen obchody, ale také provozovatelé barů a restaurací. Za porušení nařízení sice hrozí pokuty, navzdory tomu ale podnikatelé podle odhadu státních úředníků tuto povinnost často obcházejí. Z "černých" příjmů pak neodvádějí daň z přidané hodnoty a neplatí ani daň z příjmů.

Stát bude účtenkovou loterii provozovat společně se společností Tipos a účastnit se jí může každý. Stačí pouze přepsat údaje z pokladního dokladu na tiket. Slosování bude každé dva týdny a vylosováno bude vždy deset výherců. Výše výher bude odstupňovaná až po maximální částku.

Slovensko novou metodu boje s podnikateli, kteří zatajují své příjmy, odkoukalo na Tchaj-wanu. O zavedení podobné loterie v Česku v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny hovořil i stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD.

Slovenští analytici jsou při hodnocení dopadů, jaké může mít zavedení loterie na výběr daní, opatrní. Podle nich může losování zabrat v případě placení menších částek, jinak ale prý bude spotřebitele dál lákat možnost domluvit se s obchodníkem na nižší ceně díky jeho nezaplacené dani.

"Položme si otázku: Když si dáte rekonstruovat koupelnu například za 5 000 eur a řemeslník vám to udělá bez dokladu o 20 procent levněji, co uděláte? Rozhodnete se zaplatit stovky eur navíc jen proto, abyste účtenku poslali do loterie, kde možná vyhrajete? Určitě ně," citoval deník Pravda daňovou poradkyni Moniku Sobekovou-Majkovou z Panevropské vysoké školy.

,