Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Sinolog: Byznys se v Číně dělá v náznacích. Češi se to učí roky

  • 4
Čína zahraniční firmy potřebuje, aby udržela rychlý ekonomický růst, jímž korumpuje své občany, říká sinolog a šéf serveru cinsky.cz Martin Kříž. Podnikání je tam však nutné se naučit.

Může spor Googlu s Čínou ohrozit jiné firmy ze Západu? Mohou jim třeba místní úředníci schválně začít znepříjemňovat život?
To si nemyslím. Rozhodně to nemůže uškodit moderním technologickým firmám, které tam podnikají nebo by tam chtěly investovat. Čínská vláda totiž udržuje politický smír v zemi pomocí růstu HDP a pomalu vznikající střední třídu v podstatě korumpuje trochu lepšími výdělky a životem. A k tomu potřebuje zahraniční firmy, které dál potáhnou růst hospodářství.

Takže "moderní" Číňané mají podle vlády vlastně vydělávat a konzumovat a tím jsou drženi stranou od politiky?
Ano. Pokud by ekonomický růst polevil, třeba při zastavení přísunu technologií ze Západu, Číňané by se mohli začít ptát na politiku. A to oficiální místa nechtějí.

Je pro cizince těžké začít podnikat v Číně?
Určitě ne, pokud chce v Číně vyrábět a odtamtud vyvážet dál do světa. Problém nastane, pokud byste chtěl do země cokoli dovážet. Úřední mašinerie chránící domácí trh se okamžitě spustí, kromě cel vyrukuje s různými atesty či audity kvality. A problém může být také převedení v Číně vytvořeného zisku třeba zpět do Česka.

Musí se Češi, kteří chtějí dělat byznys v Číně, připravit na nějaká specifika tamního podnikání?
Číňané mají jiný komunikační protokol a rozhodně je podle nich neslušné zmiňovat cokoli negativního. Z hlediska řízení podniku je tak těžké získat pravdivé informace o stavu firmy. Žádný Číňan prostě nechce být poslem špatných zpráv. Když totiž někdo řekne ne, tak to není považováno za férové jednání, ale za neomalenost.

Dá se komunikace naučit?
Ano, za dva za tři roky si zvyknete. I obchodní jednání se vedou v různých náznacích a podobenstvích, na něž se musíte soustředit. Podstatná informace vlastně není to, co v rozhovoru zazní, ale co v něm nebylo vysloveno.

Velké téma, které nabourává vztahy Číny se Západem, je revalvace jüanu. Jak se na sílu své měny dívají běžní občané?
Dokud v Číně nebude existovat silná střední třída, což je otázka minimálně deseti, spíše dvaceti let, nikdo se do oficiální politiky montovat nebude. Celá ekonomika je teď založena na dosahování nalinkovaných makroekonomických cílů, ne na uspokojování potřeb lidí.

Jak mohou Číňané cestovat? Za hranicemi by třeba zjistili, že se jim silnější jüan hodí.
Když má někdo peníze, tak mu vláda v cestování nebrání. Spíše je problém získat víza do vyspělých zemí. Ale sílu jüanu čínští turisté zatím neovlivní.