Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko hrozí, že kvůli cenovému stropu omezí těžbu ropy. Ceny barelu rostou

  10:27aktualizováno  17:41
Ceny ropy v závěru týdne přidávají téměř tři dolary. Reagují na prohlášení Moskvy, že by mohla snížit těžbu ropy v reakci na cenový strop G7 pro ruský export o pět až sedm procent. V pátek to podle agentury Reuters řekl ruský vicepremiér Alexandr Novak. Prezident Vladimir Putin má během několika dnů podepsat dekret obsahující podrobnosti o reakci Moskvy.

Alexandr Valentinovič Novak na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru (7. června 2019) | foto: Profimedia.cz

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ přidávala zhruba 3,1 procenta na 83,48 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 3,4 procenta na 80,13 dolaru za barel. Brent i WTI by mohly vykázat druhý ziskový týden po sobě, uvedla agentura Reuters.

Rusko by začátkem příštího roku mohlo v reakci na zavedení cenového stropu západními zeměmi snížit těžbu ropy o pět až sedm procent, tedy o 500 000 až 700 000 barelů denně, řekl ruský vicepremiér Alexandr Novak.

Sankce EU na ruskou ropu

Evropská unie na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu uvalila sérii sankcí a od 5. prosince zakazuje dovoz ruské ropy na tankerech.

Kromě zákazu ruské ropy do EU po moři se západní země dohodly na tom, že zavedou na ruskou ropu cenový strop. Snížením příjmů z prodeje ropy tak chtějí režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zkomplikovat válečné tažení.

Na ruskou ropu přepravovanou ropovodem Družba se ale sankce nevztahují, protože bez této ropy se neobejdou země EU ve střední Evropě.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

Moskva již dříve varovala, že Rusko nebude dodávat ropu těm, kdo se k cenovému stropu připojí. Příští týden by měl ruský prezident Vladimir Putin podepsat dekret obsahující podrobnosti o reakci Moskvy na cenový strop, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy se v pátek kvůli obavám z poklesu dodávek z Ruska zvyšují. Severomořská ropa Brent si kolem poledne připisovala téměř dvě procenta a pohybovala se nad 82 dolary za barel.

Rusko nicméně v poslední době prodává ropu s výraznými slevami. Například Indie nyní kupuje ruskou ropu za ceny, které se pohybují výrazně pod 60 dolary za barel, píše Reuters. Novak nicméně vyjádřil přesvědčení, že situace se brzy stabilizuje. Rusko se podle něj po velkou část roku na sankce a cenové stropy připravovalo.

Novak v pátek také uvedl, že navzdory snaze Evropy snížit závislost na ruské ropě a plynu je po ruských energetických surovinách po celém světě poptávka a že Rusko vývoz těchto surovin diverzifikuje. Dodal, že by bylo těžké zabezpečit rozvoj světové ekonomiky bez ruské energie. Předpověděl rovněž možný nedostatek plynu v Evropě.

Podle Novaka se očekává, že těžba zemního plynu v Rusku v letošním roce klesne až o pětinu na 671 miliard krychlových metrů. Těžba ropy by se podle něj měla naopak zvýšit na 535 milionů tun (zhruba 10,7 milionu barelů denně) z loňských 524 milionů tun.

Zvažujeme všechny možnosti, řekl Tokarev

Rusko nyní dodává ropu do zemí Evropské unie ropovodem Družba, který vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky.

Šéf ruské společnosti Transněfť Nikolaj Tokarev tento týden v úterý řekl, že dodávky ropy jižní větví očekává v příštím roce beze změn, protože tato přeprava je vyňata z unijních sankcí.

Tokarev nevyloučil swapové transakce s Kazachstánem při dodávkách ropy do rafinerií v Německu. „Zvažujeme všechny možnosti, okolnosti se mění takovým způsobem, že je dost těžké předvídat, jak se bude situace na trhu vyvíjet v příštím roce. Je ale zřejmé, že to nebude snadné,“ řekl šéf Transněfti.

Firma přepravuje více než 80 procent ropy, která se v Rusku vytěží. V letošním roce zvýšila její vývoz přibližně o 20 procent, řekl Tokarev.

Rusko předpokládá, že v příštím roce sníží těžbu ropy na 490 milionů tun, respektive 9,84 milionu barelů denně. Objem těžby v letošním roce bude podle odhadů činit 525 až 530 milionů tun, což odpovídá produkci 10,54 až 10,64 milionu barelů denně. Za očekávaným poklesem jsou dopady západních sankcí.

Nový balík protiruských sankcí je na světě. Zahrnuje strop na ruskou ropu

Rusko vyváží ropu na tankerech mimo jiné i z přístavu Novorossijsk na pobřeží Černého moře. Vývozní kapacitu přístavu pro export kvalitní ropy s nižším obsahem síry tam zvýšili na 40 milionů tun za rok. Dodávky ropy přes kaspický ropovod z terminálu na pobřeží Černého moře by se letos měly pohybovat od 50 do 51 milionů tun. Původní plán činil 63 milionů tun, kvůli opravám je ale skutečný objem nižší.

Export přes tichomořský přístav Kozmino na ruském Dálném východě se za letošní rok očekává kolem 42 milionů tun. Přesáhne tak obvyklou roční kapacitu 30 milionů tun, řekl Tokarev. Rusko v důsledku západních sankcí zvýšilo export surovin na asijské trhy.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...