Dvě restaurace obdržely dvě hvězdy. První z nich je podnik Twins Garden, který provozuje Ivan Berezutsky společně se svým bratrem Sergeyem. „Jsem velice šťastný,“ uvedl šéfkuchař Ivan Berezutsky pro BBC. „Jde o jedinečný okamžik v rámci mého profesního života. Je to také fantastický moment pro Moskvu a Rusko,“ doplnil.
Dvěma hvězdami se rovněž může pochlubit restaurace Artest, v jejímž čele stojí šéfkuchař Artem Estafev.
Sedm restaurací získalo jednu hvězdu, mezi nimi například White Rabbit. Právě její šéfkuchař Vladimir Mukhin vystoupil v epizodě seriálu Netflix Šéfkuchařův stůl. Nejvyšší možné tříhvězdičkové ohodnocení zatím nemá žádný moskevský šéfkuchař.
Twins Garden | ** |
---|---|
Artest | ** |
Beluga | * |
Biologie | * |
Grand Cru | * |
Sakhalin | * |
Savva | * |
Selfie | * |
White Rabbit | * |
Jednou hvězdou Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy dává výtečným podnikům, které stojí za zajížďku, a tři hvězdy obdrží výjimečné kuchyně, které stojí za zvláštní cestu.
Ředitel michelinského průvodce Gwendal Poullennec agentuře Ria Novosti už dříve řekl, že rozhodnutí o rozšíření gastronomického průvodce do dalších ruských měst zatím nepadlo.
První ocenění v postsovětské éře
Jde o první ocenění ruských restaurací michelinskými hvězdami v postsovětské éře. Michelin, označovaný za bibli gastronomie a známý přísnými standardy, vydal svého prvního průvodce v roce 1900, hvězdičkový systém zavedl ve 20. letech 20. století. V Rusku byl podle svého prohlášení aktivní do bolševické revoluce v roce 1917.
„Na ruské kulinářské scéně se v posledních třiceti letech objevilo několik nových trendů ztělesňovaných talentovanými šéfkuchaři, kteří se věnují vyzdvihování kvality lokálních produktů jako je vladivostocký krab, borodinský chléb, halibut z Murmansku a smetana - zakysaný krém používaný k přípravě hovězího stroganoff,“ uvedli v prohlášení autoři michelinského průvodce ještě před slavnostním zveřejněním nového průvodce a oceněných restaurací.
Ruská kuchyně projevuje kreativitu a používá tradiční produkty zejména od roku 2014, kdy režim zavedl embargo na dovoz čerstvých evropských produktů. Moskva před sedmi lety zakázala dovoz potravin ze zemí, které předtím zavedly či podpořily protiruské sankce kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym. Ruská kuchyně, jíž kulináři dlouho opovrhovali, prošla v posledních letech velkým vývojem, objevila své kořeny a využila vlivy ze všech koutů bývalého Sovětského svazu.