Rusko otevře vlastní fastfood. Logo „Strýčka Váni“ se podobá znaku McDonald´s.

Rusko otevře vlastní fastfood. Logo „Strýčka Váni“ se podobá znaku McDonald´s. | foto: Twitter Joshe Gerbena

Rusové budou mít nový fastfood, logo Strýčka Váni připomíná McDonald’s

  • 257
Rusko otevře vlastní síť rychlého občerstvení, nová značka „Strýček Váňa“ nahradí společnost McDonald’s, která kvůli válce na Ukrajině uzavřela všech 850 poboček v Rusku. Logo nové společnosti se přitom nápadně podobá značce původního fastfoodu.

Ruské úřady v minulém týdnu obdržely registraci ochranné známky pro značku „Strýček Váňa“, informoval server 9news. Logo se přitom nápadně podobá značce McDonald’s, kterou má nový řetězec nahradit.

Za společností stojí údajně několik ruských podnikatelů, podle nichž budou produkty nabízené v nových obchodech stoprocentně ruské.

Společnost McDonald’s bezprostředně po napadení Ukrajiny neučinila žádné rozhodnutí, později však v návaznosti na ruskou invazi uzavřela 847 poboček v Rusku.

Kathleen Brooksová, která vede poradenskou společnost Minerva Analysis, poukázala na to, že McDonald’s a Coca-Cola jsou podle ní společnosti se složitou strukturou, což rychlé rozhodnutí o odchodu z Ruska znesnadňuje. Firmy ale budou posuzovány právě na základě současného rozhodnutí.

Lidé vyzývají k bojkotu firem, které zůstávají v Rusku. McDonald’s podlehl

„Svět bude pravděpodobně posuzovat společnosti podle toho, co za takových okolností udělají, a etický úsudek bude stejně důležitý jako dodržování případných nařízení a sankcí ze strany vlády,“ řekl šéf britského institutu pro etiku v podnikání Ian Peters.

„Firmám bychom za těchto okolností doporučili, aby se vždy dívaly na širší souvislosti a snažily se jednat správně a upřednostňovaly dlouhodobý pohled před krátkodobým ziskem,“ dodal.

Vodka, whiskey, či tequila? Válka na Ukrajině mění americký trh s lihovinami

Nejedná se přitom o první náhradu. Kromě fasfoodového řetězce Rusové připravují také vlastní verzi Instagramu. Ruská sociální síť, která začne fungovat 28. března, ponese jméno Rossgram.

Instagram, který provozuje americká společnost Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od pondělní půlnoci. Omezení oznámil minulý pátek ruský cenzurní úřad Roskomnadzor, který podobně zakročil i proti Facebooku nebo Twitteru. Po síti se podle něj šíří materiály obsahující nenávistné projevy vůči ruským občanům.