Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rum ano, ale ne z plantáže. Slavná značka mění své jméno kvůli rasismu

  18:00
Francouzská společnost Maison Ferrand, která vyrábí karibský rum pod brandem Plantation, v úterý oznámila změnu jeho názvu. Láhve vyrobené od ledna 2024 již budou označeny novým jménem Planteray, receptury všech variant však zůstávají beze změny. Výrobce rumu po čtyřech letech reaguje na protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě, po smrti černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v USA.
Jedna z aktuálně nejdynamičtěji rostoucích značek rumu, Plantation Rum...

Jedna z aktuálně nejdynamičtěji rostoucích značek rumu, Plantation Rum společnosti Maison Ferrand, oznámila na úterní celosvětové tiskové konferenci na Barbadosu změnu svého názvu. (9. ledna 2024) | foto: Maison Ferrand/Stéphane Charbeau

Podle společnosti Maison Ferrand je cílem vývoje názvu lépe reflektovat atributy značky, která na světovém trhu úspěšně figuruje přes pětadvacet let. „Jméno Planteray nyní evokuje základní prvky naší značky. Plant (rostlina) zastupuje cukrovou třtinu a celkový terroir (země, kde se pěstuje). Ray (paprsek) symbolizuje slunce potřebné pro růst třtiny, ale i otevřenost světu a znalosti a zkušenosti spojené s výrobou rumu,“ popsal na tiskové konferenci Alexandre Gabriel, majitel rodinné společnosti Maison Ferrand, významného hráče na poli destilátů. Zdůraznil, že stejně jako se nemění DNA značky, nemění se ani receptury jednotlivých variant. Nezměněná zůstává ani vizuální identita láhví rumu.

Rum světového věhlasu

Společnost Maison Ferrand je od roku 2017 vlastníkem barbadoské palírny West Indies Rum Distillery, tím získala automaticky třetinový podíl i v řadě jamajských destilerií. Značka má však navázaná partnerství také s dalšími palírnami po světě. I díky tomu může nabídnout nejrozmanitější portfolio rumů a chutí. To velkou měrou přispívá k celosvětové popularitě značky. Její prodeje během posledních deseti let vzrostly na 900 procent.

Oblibu rumů Plantation, nyní Planteray, potvrzuje i umístění v nedávno zveřejněném reportu nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International (Drinks International Brands Report 2024) postaveném na hodnocení profesionálů ze 100 nejlepších barů na světě. Rum značky Plantation byl označen za nejvíce trendy značku rumu, figuruje v trojici nejprodávanějších rumů a obhájil i místo v žebříčku TOP 10 Volby barmanů.

Přízeň českého publika

Podle dat mezinárodního tržního reportu IWSR 2023 se v roce 2022 v ČR prodalo zhruba 18 milionů litrů rumu (v přepočtu na 0,7 l láhev bezmála 26 milionu láhví), což je obdobný výsledek jako v roce 2021. Kategorie Premium a vyšší na tomto počtu participují zhruba šestiprocentním podílem, každoročně však dosahují rostoucích čísel.

Značky společnosti Maison Ferrand, v čele s rumy značky Plantation, jsou k dostání ve více než 120 zemích světa. Na českém trhu je od dubna 2022 zastupuje a distribuuje společnost Ultra Premium Brands. Značce se v posledním roce podařilo dosáhnout dvojnásobku prodejů proti roku předešlému.

Koktejly bez barmana. Češi objevují kouzlo drinků v plechovkách

„Z výsledků uplynulého roku i z celosvětových úspěchů, které rumy Plantation sklízejí, můžeme předpovídat značce další zářivou budoucnost. Naší ambicí je, aby i na českém trhu značka Planteray dále rostla a stala se, stejně jako v jiných zemích s vyspělou rumovou kulturou, nejvyhledávanější prémiovou rumovou značkou,“ říká Jiří Rabel, spolumajitel společnosti Ultra Premium Brands. Ačkoli všechny láhve vyrobené od ledna 2024 ponesou označení Planteray, v českém prostředí se začnou objevovat pozvolna.

„U stávajícího portfolia se budou čeští spotřebitelé pravděpodobně stále setkávat s lahvemi označenými původním jménem Plantation do konce roku 2024. Od příštího roku dojde k postupnému nahrazení všech produktů na Planteray. Je ale třeba zdůraznit, že bez ohledu na jméno na etiketě zůstává obsah nezměněný,“ uzavírá spolumajitel distributorské společnosti Ultra Premium Brands (UPB).

Rasismus v názvech

Vražda George Floyda v roce 2020 vyvolala mezinárodní protesty proti systémovému rasismu, během nichž bylo pod přímým či nepřímým tlakem veřejnosti změněno mnoho jmen a značek, muzeí, vzdělávacích institucí a veřejných služeb souvisejících s koloniálními nebo rasovými otázkami. Historie rumu je silně spjata s otroctvím, neboť na jeho výrobě se v počátcích podíleli z velké části otroci, kteří byli na Azory, Kanárské ostrovy a do Karibiku přivezeni přes Afriku.

Společnost Maison Ferrand záměr přejmenovat svou značku rumu Plantation Rum (Rum z plantáže), který má rasistický podtext oznámila již v červnu 2020.

„Rasistická“ rýže Uncle Ben´s končí. Dostala nové jméno i obal

Původní název nápoje byl inspirován Gabrielovým dětstvím na francouzském venkově, kde vyrůstal a na farmě žije i nyní. „Značku jsem založil před více než 20 lety po pobytu na Haiti a Svaté Lucii, kde jsem se zamiloval do rumu. V Karibiku se farma nejčastěji označuje jako plantáž,“ vysvětloval majitel Alexandre Gabriel pro přílohu Drinks International Rum v roce 2022.

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Ukrajinská call centra podvádějí Rusy a peníze posílají armádě, zuří Sberbank

4. června 2024  15:53

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, jimiž okrádá ruské občany a výdělky financuje...

Závislosti na ruské ropě se zbavíme do poloviny příštího roku, slibuje Fiala

4. června 2024  14:04

Česká republika se zbaví závislosti na ruské ropě nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení...

Traktory obsadily Atomium. V Bruselu protestují farmáři z Belgie a Nizozemska

4. června 2024  13:16

Do blízkosti známého Atomia v Bruselu dorazilo v úterý dopoledne asi pět stovek traktorů. Protestů...

Stovky Čechů jsou v zahraničí s kanceláří FTI. Asociace radí, na koho se obrátit

4. června 2024  12:56

Dvě až tři stovky českých turistů, kteří vycestovali s německou cestovní kanceláří FTI Touristik,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...