ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Recyklační symbol před 50 lety načrtl student. Nikdy na něm nezbohatl

  • 16
Tři prohnuté šipky stočené do trojúhelníku – recyklační logo, které nechybí snad na žádném výrobku. I když by jeho masivní rozšíření naznačovalo, že za jeho vznikem stojí proslulé designérské studio, jež si tak zajistilo miliardové tantiémy, skutečnost je mnohem prostší.

U zrodu recyklačního symbolu stál před padesáti lety mladý americký student, rodák z Havaje, Gary Anderson. A taky výrobce lepenkových krabic CAA (Container Corporation of America). Ten chtěl zvýšit povědomí o recyklaci a v roce 1970 finančně zaštiťoval designérskou soutěž. Účastníci měli vymyslet symbol, který reprezentuje recyklovaný papír.

Třiadvacetiletý Gary Anderson v té době studoval architekturu na Univerzitě Jižní Kalifornie v Los Angeles. „Vymyslet návrh mi netrvalo dlouho, asi jen den nebo dva. Až se to skoro bojím přiznat,“ zmínil před časem pro server The Financial Times.

Logo nakreslil perem a tuší. Jako inspiraci pro svůj design použil Möbiovu pásku, kterou v 19. století objevil matematik August Ferdinand Möbius. V soutěži Andersonovi konkurovalo zhruba 500 účastníků. Návrhy posuzovali známí designéři, jako například Saul Bass či Herbert Bayer.

„Mám pocit, že jsem se o výhře dozvěděl v dopise. Byl jsem nadšený? Samozřejmě. Ale zase ne tak moc. Myslím, že v té době jsem se choval dost narcisticky. Cítil jsem, že bych mohl vyhrát,“ uvedl pro The Financial Times Anderson.

Symbol mohou používat všichni

Jak odměnu tehdy student architektury dostal 2 500 dolarů (přepočteno dnešním kursem 55 540 korun). Finance použil na roční studium na univerzitě ve Švédsku.

Výrobce krabic CCA následně symbol otočil o 180 stupňů a začal ho používat na svých produktech.

Logo se stalo populárním a začaly ho využívat i jiné firmy. Společnost CCA chtěla nejdříve symbol opatřit ochrannou známkou, avšak nakonec svou žádost stáhla. Symbol se může objevit na jakémkoliv produktu.

„Jedna věc je jistá. Zdá se, že patří (symbol, pozn. red.) všem. A to je za mě v pořádku,“ zněl Andersonův komentář k tomu, že se logo využívá na celém světě.

Anderson po studiích pracoval jako projektant a architekt. V roce 1978 se přestěhoval do Saudské Arábie, kde působil na fakultě architektury a plánování. Jak významný jeho návrh byl, si podle jeho slov uvědomil až po několika letech, a to při cestě do Amsterdamu.

„Na to nikdy nezapomenu. Když jsem vystoupil z letadla, zahlédl jsem svůj symbol. Byl na velkém odpadkovém koši ve tvaru iglú,“ zmínil.

„To mě opravdu zasáhlo. Léta jsem o symbolu nepřemýšlel a tady to mě opravdu překvapilo,“ dodal.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv