Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soud EU dal Česku pokutu za pomalé převedení směrnice

  • 18
Soud Evropské unie potrestal Českou republiku za to, že pozdě převedla do svého práva směrnici Evropské unie o penzijním pojištění zaměstnanců. Česko má zaplatit pokutu 250 tisíc eur, necelých 6,5 milionu korun.

Generální advokát soudu Niilo Jääskinen původně navrhoval až milionovou pokutu, Evropská komise požadovala dokonce penalizaci ve výši 3,4 milionu eur. Jde o vůbec první peněžní sankci, kterou soud EU Česku udělil za porušení unijního práva.

Případ se týká směrnice nazývané IORP sjednocující v Unii pravidla pro instituce, spravující důchodové pojištění zaměstnanců a dohled nad jejich fungováním. Celá věc se táhne od září 2005, do kdy měla ČR příslušnou směrnici převést do svého práva. Unijní soud v Lucemburku po žalobě Evropské komise vynesl v lednu 2010 rozsudek, podle něhož ČR porušila unijní právo. Ani poté se nic nestalo a následovala další žaloba Komise, která žádala po Praze vysokou pokutu. Česká republika nakonec přijala příslušnou novelu zákona koncem srpna 2011.

Za toto prodlení v délce devatenácti měsíců Komise nadále požadovala pokutu 3,4 milionu eur. Generální advokát Jääskinen pak došel k závěru, že nesplněním požadavků rozsudku z ledna 2010 Česká republika skutečně porušila unijní právo, a doporučil pokutu jeden milion eur a zaplacení soudních výloh (více zde). Nakonec ale soud rozhodl o pokutě výrazně nižší.

,