Otevřeme, brzy, slibuje jeden z nápisů v nákupním centru na newyorském...

Otevřeme, brzy, slibuje jeden z nápisů v nákupním centru na newyorském Manhattanu. Nová data ukazují, že inflace roste nevídanou měrou a jejími oběťmi jsou především drobní podnikatelé. (12. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Malí američtí podnikatelé volají o pomoc. Drtí je omikron i zaseklá logistika

  • 12
Pandemie covidu-19, která vstoupila už do svého třetího kalendářního roku, drtí malé americké obchodníky i podnikatele. Narušené dodavatelské vztahy se promítly do zásob, objednávky ze zahraničí nabírají někdy i měsíční zpoždění, mutace omikron citelně zasáhla i do oblasti lidských zdrojů. Živnostníci nemají kde brát zaměstnance.

„Pozdní doručování nasmlouvaných objednávek mě ničí. Pracuji v oboru už skoro dvacet let a s něčím takovým jsem se ještě nesetkal,“ uvedl pro agenturu Reuters podnikatel Phillip Howard, který v americkém Texasu provozuje malý obchod se zimním oblečením a sportovními potřebami.

Kvůli omikronu v USA chybí v obchodech jídlo. Nemá ho kdo rovnat ani rozvážet

Podobně je na tom i živnostník Mark Pectol, který v USA provozuje čtyři provozovny rychlého občerstvení Zesty Zzeeks. „Nikdy by mě ani nenapadlo, že podobné problémy s dodávkami zboží vůbec někdy nastanou,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

„Netuším, jestli budu mít na konci týdne krabice na pizzu. Když nebudou, s podnikáním skončím,“ dodal podnikatel, podle něhož bude v blízké době problém i s dodávkami mouky.

Kromě dodavatelské krize ale američtí obchodníci aktuálně čelí i nižšímu zájmu zákazníků. Mutace omikron totiž podle nich budí u lidí strach a kvůli riziku velmi rychlého šíření, před kterým vědci po celém světě v souvislosti mutací omikron varují, zůstávají lidé častěji doma.

Jejich stesky potvrzují i americké maloobchodní tržby. Ty v prosinci loňského roku poklesly o 1,9 procenta, a to právě jak kvůli rostoucímu počtu pozitivních případů covidu-19, tak i z důvodu logistické krize.

Zdražení o zhruba 10 procent

Ačkoliv se díky federální pomoci i celkovému oživení ekonomiky podařilo udržet míru bankrotů menších amerických podniků na přijatelné úrovni, řízení těchto firem v posledních týdnech není vůbec jednoduché. Podnikatele totiž trápí i silně rostoucí náklady.

„Právě zadávám objednávky a vidím skoro u všeho dvoucifernou inflaci. V průměru se zdražilo asi o deset procent,“ řekl agentuře Reuters živnostník Phillip Howard.

Síť amerických restaurací Gage & Tollner musela na konci prosince loňského roku kvůli nedostatku zaměstnanců zavřít jednu ze svých poboček v New Yorku. Spolumajitel firmy odhaduje, že pozitivní test na koronavirus mělo za poslední měsíc u jeho restaurace až třicet procent z celkem šedesáti zaměstnanců.

USA mohou být v roce 2030 diktatura, přijde bouře, varuje kanadský profesor

Omikron trápí i posilovny. Kvůli přísným protipandemickým nařízením se v létě roku 2020 přemístilo do venkovních prostor fitness centrum i cyklistické studio BYKlyn v New Yorku. „Už jsem si nemohla dovolit další ztráty,“ říká  Amy Glosserová, která firmu vede. Společnost krušné časy přežila a ve venkovních prostorách vydržela i během loňské zimy.

Před letošním zimním období se ale šéfka se svými zaměstnanci dohodla, že zimu už venku nestráví. Glosserovou k tomuto rozhodnutí motivoval i celkem poklidný podzim, kdy počet pozitivních případů byl menší než v předchozích roce ve stejném období.

Pak ale přišel omikron a její firmě náhle klesly tržby. Až 40 procent zákazníků si u ní zrušilo nebo pozastavilo své členství.