Na opravu Notre-Dame se sešly stovky milionů eur. Pomoc slibuje i Česko

  • 77
Požárem zdevastovaná pařížská katedrála Notre-Dame mobilizuje finanční dárce nejen ve Francii. Podporu přislíbily evropské státy včetně České republiky. Prozatím dárci oznámili peněžní podporu přes 600 milionů eur. Státníci nabízí také restaurátorské dílny a ateliéry.

Česká vláda je připravena poskytnout finanční podporu. Čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky, napsal premiér Andrej Babiš. Podle ministra kultury Antonína Staňka může Česká republika pro obnovu chrámu nabídnout pomoc odborníků, jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky. 

Pomoc přislíbil i prezident Miloš Zeman. „Dovolte mi, abych Vás ujistil, že Pražský hrad je připraven pomoci Paříži s opravou Notre-Dame zapojením svých restaurátorských dílen a ateliérů, které jsou na špičkové úrovni. Budeme rádi, pokud Vám svou soustrast a sounáležitost budeme moci vyjádřit nejen slovy, nýbrž i činy a konkrétní pomocí,“ napsal Zeman v dopise Emmanuelu Macronovi, prezidentovi Francouzské republiky.

Se stejnou nabídkou přišly i další státy, například Německo, Itálie či Rusko, informuje na svém serveru rozhlasová společnost Capital FM. Maďarské město Szeged slíbilo přispět na rekonstrukci částkou ve výši 10 tisíc eur na oplátku za pomoc Paříže při povodních v roce 1879. 

Finanční příspěvek přislíbil například i dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska. „Rád se přidám k národní sbírce, kterou vyhlásil prezident Emmanuel Macron,“ napsal na svém facebookovém profilu. Kolik přispěje však neupřesnil.

Podpora francouzských miliardářů

Nejnověji dar ve výši 200 milionů eur (přes pět miliard korun) slíbila rodina dědičky kosmetické firmy L’Oréal Françoise Bettencourtové Meyersové. Ta patří mezi 20 nejmovitějších lidí planety.

Stejnou částku chce darovat také rodina Francouze Bernarda Arnaulta, podle časopisu Forbes nejbohatšího Evropana a zároveň čtvrtého nejbohatšího člověka na světě. Na rekonstrukci dá 200 milionů eur, přibližně 5,1 miliardy korun. Rodina drží akcie společnosti s luxusním zbožím  LVMH, pod kterou spadají módní značky jako Louis Vuitton, Christian Dior či Givenchy, parfumerie Sephora či šampaňské Dom Pérignon.

Ještě když byla pařížská katedrála Notre-Dame v plamenech, přislíbil francouzský miliardář François-Henri Pinault finanční pomoc ve výši 100 milionů eur, v přepočtu 2,6 miliardy korun.

„Tváří v tvář této tragédii si každý přeje co nejrychleji oživit tento klenot našeho dědictví,“ uvedl v prohlášení Pinault, ředitel mezinárodní skupiny Kering, pod kterou spadají módní značky jako Gucci či Yves Saint Laurent.

Dalších 100 milionů eur (2,6 miliardy korun) chce darovat francouzská energetická společnost Total, oznámil její šéf Patrick Pouyanné.

Peníze pro Notre-Dame se rozhodli darovat i Martin a Olivier Bouyguesovi, kteří jménem rodinného stavebního koncernu přispějí deseti miliony eur (asi 260 milionů korun). Dar slibuje i firma L’Oréal.

Snímky zevnitř ukazují zkázu. Notre-Dame obnovíme, slíbil Macron

Během požáru vyzval k obnově 850 let staré památky prezident Emmanuel Macron a oznámil, že bude zahájen mezinárodní projekt sbírky peněz pro rekonstrukci. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“ řekl Macron pohnutým hlasem přímo na místě neštěstí. „Oslovíme ty nejlepší, aby nám katedrálu znovu pomohli vybudovat,“ uvedl Macron.

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály.

Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

,