Kontejnery společnosti Maersk v přístavu v brazilském Santos (23. září 2019)

Kontejnery společnosti Maersk v přístavu v brazilském Santos (23. září 2019) | foto: Reuters

Logistický gigant Maersk čeká reorganizace. Bude propouštět, říká interní mail

  • 0
Dánská logistická skupina Maersk, která je největším kontejnerovým dopravcem na světě, v rámci restrukturalizace chystá propouštění. Informoval o tom interní mail rozeslaný vedením firmy svým zaměstnancům. Na společnost, která obstarává dopravu každého pátého kontejneru na světě, činí nátlak především investoři, jež požadují urychlení transformace podle nich těžko kontrolovatelného konglomerátu.

V roce 2017 společnost Maersk prodala svoje aktiva týkající se ropy a zemního plynu nadnárodní francouzské firmě Total, aby se plně soustředila na kontejnerovou dopravu a vnitrozemskou logistiku, především pro značky Walmart a Nike.

Uniklý interní mail dokládá, že reorganizace se dotkne jejích dceřiných společností Damco a Safarine. První jmenovanou vlastní od roku 2005 a jen ta má přes deset tisíc zaměstnanců a kanceláře ve více než devadesáti zemích světa. 

Značka Safarine, která se doposud soustředila na dopravní transakce v Africe, disponuje flotilou více než čtyřiceti kontejnerových a dvaceti víceúčelových lodí. Značka Hamburk Sud by se do budoucna měla stát samostatným brandem, ale s agendou řízenou mateřskou značkou.

Maersk

Je dánská nadnárodní společnost se sídlem v Kodani a kancelářemi ve 130 zemích světa. 

V současnosti zaměstnává kolem 80 000 lidí a provozuje kolem 600 lodí. 

Loňské zisky společnosti činily 39 miliard dolarů, aktiva společnosti jsou v hodnotě 55 miliard dolarů.

„Zjednodušení organizace se bohužel dotkne mnoha pracovních míst, a to především co se týče jejich duplicity,“ oznámil stroze v mailu vedoucí obchodní ředitel Vincent Clerc.

Oficiálně se Maersk ke svému internímu mailu nevyjádřil, dokument rovněž nespecifikoval počet ani konkrétní pracovní zařazení zaměstnanců, jichž by se propouštění mělo týkat.

Od března se cena akcií společnosti Maersk sice zdvojnásobila, nicméně stále nedosáhla vrcholu, který společnost zaznamenala v roce 2016, kdy se akcie prodávala za více než 9 000 dánských korun, tedy asi 32 tisíc Kč. 

Byla to právě společnost Maersk, jejíž loď Maersk Alabama v roce 2009 unesli somálští piráti, kteří pak drželi v zajetí jejího kapitána. Na základě této události vznikl v roce 2013 úspěšný hollywoodský film Kapitán Phillips, toho si zahrál Tom Hanks.