Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryptoměnová horečka je zpět. Ceny rychle rostou regulátorům navzdory

  19:15
Cena bitcoinu vzrostla za posledních 24 hodin zhruba o dva tisíce dolarů, kurz nejznámější kryptoměny nyní osciluje kolem 50 tisíc dolarů (1,07 milionu korun). Druhá největší virtuální měna ethereum posiluje ještě rychleji, za poslední týden vystoupala její cena o pětinu. Do kryptoměn totiž investuje stále více firem, navzdory všudypřítomným snahám o jejich regulaci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Kurzy trojice největších virtuálních měn v posledních týdnech výrazně zpevňují a vracejí se k rekordním hodnotám z letošního května. Nejpoužívanější bitcoin minulý týden opět pokořil metu 50 tisíc dolarů a v úterý se jeho cena opět pohybuje kolem této hranice. Za posledních 24 hodin tak vzrostla o zhruba pět procent.

Druhá největší kryptoměna ethereum se nyní na trzích obchoduje za více než 3 700 dolarů (přes 79 tisíc korun) s denním ziskem necelých šest procent. Pokračuje tak její cenový růst, který započal už na začátku srpna po významné změně softwaru, která upravila zpracovávání plateb v této kryptoměně.

Cena bitcoinu se vrátila nad 50 tisíc dolarů, poprvé od května

ilustrační snímek

Před měsícem došlo k úpravě mechanismu výpočtu poplatků za transakce v ethereu. Do té doby museli uživatelé formou aukce soupeřit u takzvaných těžařů o to, aby byla jejich transakce vůbec zpracována. Mnohé platby kvůli tomu značně podražily. Výše těchto nákladů byla ještě nestabilnější než samotná cena etherea.

Od začátku srpna aukce fungují automatizovaně a díky tomu je výše poplatků víc předvídatelná. Podle analytiků je tak ethereum uživatelsky přívětivější. 

Další změnou, kterou nový mechanismus přinesl, je tzv. „pálení“ tokenů utracených za tyto poplatky. Část virtuálních mincí tak ze sítě mizí, což zvedá cenu těch zbývajících. Podle analytické platformy DappRadar se už k 31. srpnu spálilo ethereum v hodnotě půl miliardy dolarů. V oběhu je nyní ethereum v celkové hodnotě přes 400 miliard dolarů.

Zdroj: Investing.com

V posledních týdnech výrazně stoupá i třetí největší kryptoměna na světě Cardano. Od začátku srpna vzrostla její cena na více než dvojnásobek.

Investoři jsou zkušenější

Jedním z důvodů je aktivita tzv. institucionálních investorů z řad investičních fondů a korporací, kteří sypou do virtuálních měn stále více peněz. „Velké korporace se staly klíčovými hráči na trhu a pracují na tom, aby z kryptoměn těžili i jejich spotřebitelé,” řekl serveru Yahoo Finance analytik investiční firmy AvaTrade Naeem Aslam.

U nejpopulárnějšího bitcoinu se skladba jeho uživatelů v posledních letech výrazně změnila. „Místo malých investorů jsou to lidé zkušenější, informovanější, odvážnější a jednotlivé obchody jsou výrazně vyšší,” uvedl už v únoru šéf největšího tuzemského obchodníka s bitcoiny Bit.plus Martin Stránský.

Regulátoři po celém světě se však snaží obchodování s virtuálními měnami omezovat. Posledním příkladem je středeční rozhovor šéfa americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Garyho Genslera s deníkem Financial Times. Kryptoměnový byznys v celkové hodnotě dvou bilionů dolarů podle Genslera bez dohledu úřadů nemusí přežít.

Odpuštění místo povolení

„Historie nás učí, že mimo veřejný dohled to dlouho nevydrží, finančnictví je přece jenom o důvěře. Platformy nyní místo žádání o povolení spíš prosí o odpuštění,” řekl Gensler. Například britské úřady v červnu zakázaly největší kryptoměnovou burzu na světě Binance. Před jejími službami varovali také regulátoři v Japonsku, Kanadě a Thajsku.

Čínská centrální banka už dříve vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami. A Indie chystá zákon, který kryptoměny zakáže a umožní pokutovat každého, kdo s nimi bude v zemi obchodovat.

Umělec prodal digitální obraz za 70 milionů dolarů. Kupec získal JPG soubor

Koláž Každodennost: prvních 5000 dnů.

Popularita virtuálních měn přesto dál roste. „Hromadění kryptoměnových aktiv v posledních měsících zrychluje. Do bitcoinu a etherea proudí peníze firem, ale i drobných investorů,” řekl agentuře Bloomberg Jonathan Cheesman, šéf obchodovací platformy FTX.

Značná část investiční aktivity souvisí s rostoucí popularitou digitálních uměleckých děl NFT (non-fungible token), tedy obrázků, videí nebo zvukových souborů, které mají svůj virtuální otisk zakódovaný pomocí technologie blockchain, což zaručuje jejich unikátnost. Díky stejné technologii funguje i většina kryptoměn.

Většina nákupů a prodejů NFT je financována pomocí etherea, píše časopis Forbes. V roce 2020 se trh s NFT ztrojnásobil a dosáhl velikosti zhruba 250 milionů dolarů. V prvním čtvrtletí letošního roku pak prodeje těchto digitálních děl vygenerovaly přes dvě miliardy dolarů

Bitcoin

ilustrační snímek

Co to je?

Nejstarší, nejrozšířenější a nejznámější kryptoměna (digitální měna). Peníze mají pouze elektronickou podobu, jejich majitel je může mít ve svém počítači jako soubory nebo mu je uchovává třetí strana.

Jak funguje?

Díky speciální databázi, která uchovává neustále rostoucí počet záznamů. Tato technologie nazývána blockchain, slouží jako účetní kniha bitcoinu. Online databáze je chráněna jak proti neoprávněnému zásahu z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Konečné množství bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno v jeho zdrojovém kódu.

Čím se liší od jiných měn?

Unikátní vlastností bitcoinu je jeho úplná decentralizace. Je navržen tak, aby nikdo, ani jeho autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl tuto měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. 

Jaký je kurz?

Bitcoiny fungují od roku 2009, mezi roky 2015 a 2016 jejich cena vzrostla z 300 na téměř tisíc dolarů. V prosinci 2017 vyvrcholila tzv. bitcoinová horečka, když cena stoupla až ke 20 tisícům dolarů a posléze prudce spadla. Na tuto úroveň se vrátila koncem roku 2020 a v dubnu 2021 se vyšplhala až ke 65 tisícům dolarů.

Co určuje cenu?

Bitcoin je zcela nezávislý na tradičních měnách, není krytý zlatem ani jinými komoditami, ale podobně jako u jiných běžných měn je jeho hodnota závislá na důvěře, že s ním bude možné v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Hodnota bitcoinu vychází čistě z nabídky a poptávky na trhu, v krátkodobých úsecích se kurz vyznačuje prudkým kolísáním ceny.

Jaká jsou rizika?

Kvůli své náročné vystopovatelnosti a nemožnosti kontroly je vhodný k trestné činnosti, ke stejnému účelu však lze zneužít i běžnou hotovost. Nicméně celá síť je online a hrozí zde nebezpečí od hackerů. Kryptografie samotného bitcoinu dosud nebyla prolomena, terči hackerů se však staly burzy, na nichž se s digitální měnou obchoduje. Celková škoda se počítá v desítkách miliard korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Jaderné finále. Co Francouzi s Korejci slibují a co může rozhodnout

14. června 2024

Premium Společnost ČEZ odevzdá v pátek vládě dopis, v němž její odborníci doporučí vítěze tendru na...

Nákupy, zábava i odpočinek. Součástí Máje je supermarket i vyhlídka

14. června 2024

Již za pár dní, v pondělí 24. června, se pro veřejnost otevře jedna z nejočekávanějších...

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Hořké plody reforem. Argentinský prezident se na podporu lidí nemůže spolehnout

13. června 2024

Když se Javier Milei loni ucházel o post argentinského prezidenta, oháněl se motorovou pilou, aby...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...