Turista v italských Benátkách má kromě karnevalové masky také respirační roušku...

Turista v italských Benátkách má kromě karnevalové masky také respirační roušku kvůli obavám z nákazy koronavirem. (25. února 2020) | foto: AP

Koronavirus ohrožuje malé podniky. Máme strach, říká italský živnostník

  • 3
Boj proti koronaviru začíná ochromovat sever Itálie, kde se nachází ekonomický motor celé země. Po zrušených sportovních utkáních a módních přehlídkách už se začínají ozývat větší podnikatelé i drobní živnostníci. Zákazníci jim ruší objednávky, některé firmy a podnikatelé přerušují nebo tlumí činnost.

Je mezi nimi i Maurizio Cattaneo, který v Lombardii provozuje dopravní firmu specializovanou na přepravu strojírenského zboží. Od minulého týdne začaly prudce klesat objednávky a několik klientů dojednané kontrakty stornovalo.

„Více než padesát procent naší práce na tento týden se zrušilo. Bojím se, že je to jen začátek a vše bude ještě mnohem horší,” strachuje se osmačtyřicetiletý podnikatel. „Máme vážně strach,” řekl Cattaneo pro agenturu Bloomberg.

Ať už jde o výpadky v dodávkách, pozastavenou výrobu nebo byznysmeny stahující se z Lombardie, malé podniky silně pociťují dopady zákeřného viru, který otřásá už tak nestabilní italskou ekonomikou.

Koronavirus je pro firmy katastrofa i příležitost, říká Hospodářská komora

Většina nakažených je hlášená z průmyslově vyspělého severu Itálie. Dopady na ekonomiku mohou být zásadní, právě z regionu Lombardie a Benátska pochází téměř třetina veškerého italského exportu.

Po náročném závěru předešlého roku se začala italské ekonomika řítit do recese, to však bylo ještě před příchodem viru. V případě, že bude krize pokračovat v dalších měsících, italská ekonomika očekává další propad o 0,4 procentního bodu. 

Podle italského ministra financí Antonia Misianiho se Itálie nejspíše uchýlí k čerpání peněz z Fondu solidarity EU. „Dopad koronaviru na naši ekonomiku bude znatelný, nedá se však plně předpovědět. Vše záleží na tom, jak dlouho budou problémy trvat a také na velikosti postižené oblasti,” říká ministr.

Premiér Giuseppe Conte má v příštích dnech představit záchranný plán pro zasažené podniky. „Fakt, že je zasažený zrovna region, který nejvíce přispívá k italskému HDP, je alarmující. Obávám se, že dohra bude ještě velmi bolestivá,” říká analytik z Allianz Global Investors Massimiliano Maxia.

Benátsko a Lombardie se potýkají s rušením konferencí a velkých společenských akcí. Kvůli viru byl například zrušen i program na milánském týdnu módy. Benátky hlásí zrušení každoročního karnevalu a prvoligové fotbalové zápasy se buď vůbec nehrají, nebo na ně nevpouští fanoušky.

Italové bez přehlídek i práce

Z původního dubnového data se na červen přesouvá i milánský designérský veletrh Salone del Mobile. Ten v loňském roce přitáhl bezmála 400 tisíc návštěvníků. Změnu oznámil na facebookové události sám milánský starosta Giuseppa Sala.

Koronavirus vyjde světovou ekonomiku draho. Následky už pociťuje i Česko

Mnoho větších firem už zavedlo ochranná opatření a nechává své zaměstnance pracovat z domova, nebo ruší zahraniční pracovní cesty. Tyto kroky podnikají i tak velké firmy jako například Unicredit, automobilka Fiat Chrysler a nebo softwarová společnost Zucchetti, která zaměstnává šest tisíc lidí.

Ovlivněn je i módní průmysl. Giorgio Armani, který v minulém týdnu uspořádal módní přehlídku bez publika, kvůli obavám z rozšíření viru zavřel svou textilní továrnu v Trentu. Italská designerská společnost Italdesign Giugiario zase zavřela dvě pobočky poblíž Turína, když byla u jednoho z jejích zaměstnanců zjištěná nákaza.

S větším počtem lidí, kteří se zdržují pouze doma, klesají tržby restauracím, kavárnám a barům. Finanční propad zasáhl i příležitostné pracovníky, jako jsou číšníci nebo řidiči.

Jedním z postižených je Ferdinando Dossan z Malpensy. Převáží turisty a podnikatele z letiště do města, pasažérů však kvůli viru výrazně ubylo. Téměř 80 procent všech jeho rezervací zákazníci zrušili, a to dokonce už i na květen a červen. Místo tří řidičů tak potřebuje stěží jednoho.

Jak dlouho ještě?

Krize by podle Confesercenti retailers group mohla ekonomiku připravit o bezmála čtyři miliardy eur a vést ke krachu až 15 tisíc malých podniků. Podle průmyslové lobbistické skupiny FIPE ztratí italské bary, kavárny a restaurace v prvním čtvrtletí okolo dvou miliard eur.

Název Corona plaší zákazníky. Prodeje piva klesají kvůli koronaviru

Některé italské firmy doposud těžily z částečného uzavření čínského trhu. Takových případů však není mnoho a více podniků spíše strádá, než profituje. Vláda již oznámila daňové úlevy pro podnikatele v postižených oblastech, na pořadu jsou i další kroky, které by mohly malým živnostníkům pomoci.

Podnikatelé v postižených oblastech si teď kladou hlavně otázku, jak dlouho bude panika kolem nákazy trvat. Odliv klientely pro řadu z nich představuje opravdu smrtelné ohrožení.