Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Směnárenské bankomaty kradou, stěžují si lidé. Brusel to chce zarazit

  18:00aktualizováno  12. června 9:04
Konec okrádání při výběru zahraniční měny. Provozovatelé bankomatů budou muset od půlky dubna příštího roku dát spotřebiteli všechny informace o směnném kurzu, který mu při výběru cizího platidla nabízejí. Nařizuje jim to Evropský parlament.

Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Cestující, kteří si chtějí vybrat peníze na londýnském letišti Stansted, mohou naletět. Stejně jako publicistka Sarah Hartleyová, která si ve spěchu před odletem na Korsiku z automatu Moneycorp vybrala 200 eur. Zaplatila za ně 245 liber, tedy o 27 procent víc, než za kolik by ten den eura pořídila jinde.

Když se částky 200 eur a 245 liber přepočtou na koruny, rozdíl činí skoro dva tisíce. „Byla jsem šokovaná, kolik za výběr eur platím. Ale nebylo s kým transakci probrat, a navíc jsem spěchala za svou rodinou k letadlu,“ vypráví Britka pro Daily Mail. „Za tuhle částku bychom na dovolené měli spoustu zmrzlin,“ dodala.

Test pražských směnáren: Za pár hodin jsme přišli o dvanáct set korun

Podle společnosti FairFX, která poskytuje platební služby, žena dostala vyděračský směnný kurz. „Vyměnila si za kurz 0,82 eur za libru. Přitom ten samý den činil tržní kurz 1,13 eur za libru. To je rozdíl 27 procent,“ uvedl šéf firmy Ian Strafford-Taylor. „Letištní bankomaty zřejmě obírají cestující ve spěchu ještě víc než letištní směnárny, které jsou nevýhodnými kurzy notoricky známé,“ doplnil.

Podle něj se směnárenské automaty sice mohou prezentovat jako bezpoplatkové, cena za jejich využití se ale skrývá v příliš nevýhodném směnném kurzu.

Něco podobného funguje i v Česku. „Je to naprosto běžná praxe bankomatů Euronet,“ tvrdí reportér Seznam zprávy Janek Rubeš. Ten ve své reportáži zdokumentoval, že ve chvíli, kdo do nich člověk strčí zahraniční kartu, bankomaty fungují najednou jinak. Pro držitele karty často velice nevýhodně. Jednak nabízejí k výběru nesmyslně velké částky a také směnné kurzy, které bývají méně výhodné, než kdyby člověk peníze nechal přepočítat svou banku.

Upozornil také na praxi „bankomatů“, kdy zákazníci vybírají peníze skrz terminál ve směnárně. „Směnárníci tomu říkají ATM service,“ napsal Rubeš na svém Twitteru.

31.května 2019 v 13:00, příspěvek archivován: 10.června 2019 v 10:14

Predstavte si, ze prijdete k bankomatu, vyberete 10000 korun a vyjede vam jen 6000. Tak nove funguji bankomaty ve smenarnach v Praze. Uctuji si poplatek 40 %. Francouzsky par jen smutne koukal.

EU však zavádí opatření, které by těmto praktikám mělo zamezit. V současnosti provozovatelé bankomatů zpravidla nabízejí při výběru hotovosti z bankomatu v případě účtu, u něhož předpokládají, že je veden v jiné měně, než je vybíraná měna dvě možnosti. Buď použít směnný kurz nabízený provozovatelem bankomatu – tento kurz je na obrazovce bankomatu uveden a zpravidla nebývá pro zákazníka příliš výhodný. Nebo použít směnný kurz nabízený zahraničním vydavatelem platební karty. Ten v daném okamžiku ještě není znám.

VIDEO: Nic nedám! No tak kolik chcete? Směnárníci při vracení peněz zuří

Podle zmíněného Nařízení Evropského parlamentu budou osoby nabízející službu měnové konverze popsanou v prvním případě povinny od 19. 4. 2020 informovat spotřebitele při výběru hotovosti z bankomatu – tzv. dynamic currency conversion (DCC) – o nabízeném směnném kurzu buď formou odchylky od kurzu vyhlášeného Evropskou centrální bankou, nebo uvedením údajů o vybírané částce v obou měnách.

„Povinnost informovat o (ne)výhodnosti jimi nabízených devizových kurzů včetně uvedení odchylky od kurzu vyhlášeného ECB budou mít i vydavatelé platebních karet – jde o kurz, který bude použit, pokud držitel karty nevyužije DCC. Zatímco kurz se průběžně mění, odchylka zůstává stejná, což by mělo umožnit porovnatelnost výhodnosti kurzů nabízených vydavateli karet a poskytovateli DCC,“ uvedla mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

Bankomatová síť Euronet nařízení Evropského parlamentu vítá a tvrdí, že k DCC přistoupila v roce 2011. „Euronet je maximálně transparentní při sdělování podmínek výběru hotovosti svým zákazníkům a je plně v souladu s přísnými pravidly karetních asociací. Uživatelé bankomatů Euronet mají po celém světě, včetně ČR, možnost vybrat si lokální hotovost s přepočtem dle podmínek vydavatele svojí karty nebo za podmínek nabízených Euronetem. V tom případě vidí konkrétní kurz, kurzovní přirážku i výslednou částku ve své domácí měně,“ sdělil redakci Ondřej Kozák, české šéf společnosti.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Blackout? Máme na to podpůrné služby, vysvětluje šéf přenosové soustavy

29. dubna 2024

Premium „Blackout se sice nedá úplně vyloučit, ale pravděpodobnost, že k němu může dojít, je velice nízká,“...

Není práce, chybějí turisté. Na válku ekonomicky doplácí Izrael i Palestinci

29. dubna 2024

Důsledky více než šestiměsíční války na izraelskou a palestinskou ekonomiku jsou nedozírné. V Gaze...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...