Vědci z Univerzity v Curychu zkoumali, jak se změní podmínky pro pěstování kávy Arabica do roku 2050, přičemž pracovali s globálními klimatickými modely, které předpovídají zvýšení průměrné teploty planety o 1,2 až 3 stupně Celsia. Podle toho, o kolik se teplota zvýší, ubude velmi vhodných oblastí pro pěstování o 48-97 procent a středně vhodné oblasti se smrští o 18 až 51 procent.
Nejvhodnějšími oblastmi pro pěstování kávovníků arabských jsou dnes Střední a Jižní Amerika, střední a západní Afrika, ale také část jižní a jihovýchodní Asie. I v těchto oblastech je nicméně Arabica velmi náročná na podmínky, které snese.
Z Česka mizí ovocné sady, drtí je počasí i nízké ceny |
Dlouhá období sucha například kreslí hranice pěstitelských oblastí ve východní Brazílii, severní a jižní Africe nebo Indii. Kvůli vysokým průměrným ročním teplotám jsou oblasti omezeny v západní Africe.
Naopak průměrné minimální teploty nejchladnějšího měsíce roku omezují pěstitele v Číně, v určitých oblastech jihovýchodní Asie a v některých horských oblastech. Tam, kde je klima vhodné, zase vyvstává problém s půdou. Nízké pH půdy tak omezuje vhodnost pěstování kávy v povodí Amazonky, Konga a podobně.
Výzkumníci se zaměřili na čtyři nejdůležitější státy, v nichž se Arabica pěstuje, tedy na Brazílii, Vietnam, Indonésii a Kolumbii. „Všechny zkoumané země, kterou jsou hlavními producenty kávy, budou tvrdě postiženy změnou klimatu, přičemž do roku 2050 dojde k výraznému úbytku vhodných ploch,“ píše se ve studii.
„V nejhorším případě by to mohlo znamenat, že zemědělci budou muset přejít na jinou plodinu,“ uvedl jeden z autorů výzkumu Roman Grüter pro CNN Business. Jednou z možností je, že se pěstitelé zaměří na šlechtění nových odrůd nebo že přejdou na kávovníky Robusta, které jsou sice odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna kávovníku arabského.
Káva v číslech
|
Kromě kávy se curyšští vědci zabývali dalšími dvěma plodinami, které se pěstují v podobných oblastech; kešu ořechy a avokády. Ze studie vyplývá, že na pěstitele těchto plodin nedopadnou klimatické změny v takové míře, jako na producenty kávy.
Prostor pro pěstování kešu ořechů a avokád se dokonce vlivem klimatických změn zvětší, protože to umožní rostoucí teploty. Nutno nicméně poznamenat, že ačkoli se plocha vhodná pro jejich pěstování bude celosvětově rozšiřovat, v nynějších hlavních producentských zemích bude ubývat.
Nutella ovládla italské kopce, stěžují si místní na ořechové plantáže |
Káva se ukázala být nejzranitelnější plodinou, uvádí studie. Některé velké nadnárodní společnosti se již na změnu podmínek připravují. Například největší řetězec kaváren na světě Starbucks distribuuje farmářům takové odrůdy kávy, které by měly být proti klimatu odolnější.
Zbývá dodat, že výzkum curyšských vědců není první, který se zabýval narůstající ohrožeností kávy. V roce 2019 například vyšla studie, která naznačuje, že 60 procentům známých divokých druhů kávy hrozí vyhynutí.
27. července 2021 |