Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Inflace v eurozóně zrychluje, nezaměstnanost stagnuje

  • 4
Ceny v eurozóně v lednu opět mírně vzrostly. Meziroční míra inflace stoupla o jednu desetinu proti prosinci a vyhoupla se na jedno procento, uvedl Eurostat. Nezaměstnanost se podle prvních odhadů statistiků dostala v prosinci na deset procent, takže bez práce je v zemích používajících euro přes 23 milionů lidí.

"Inflace v eurozóně se postupně zvyšuje, což je způsobeno zejména chladným počasím, které pomohlo k růstu ceně ropy," komentoval čerstvá čísla Robin Koklar, analytik Finanční skupiny Fio.

Ceny v lednu nicméně rostly pomaleji, než očekával trh. Podle ekonomů měla meziroční míra inflace v lednu činit 1,2 procenta. Tlak na zdražování tak navzdory ekonomickému oživení zůstává v zemích platících eurem kvůli nízké spotřebitelské poptávce nízký.

I tak se ale inflace nachází nejvýše za posledních 11 měsíců. V roce 2009 se totiž eurozóna vůbec poprvé v historii setkala s poklesem cen. - čtěte Na země s eurem dolehla deflace, ceny poprvé v historii klesly

Ty začaly po pěti měsících poklesů růst až v listopadu loňského roku.

Nezaměstnanost eurozóny je nejvyšší od roku 1998 

Řada lidí hledajících práci se v Evropě v prosinci rozrostla o 163 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti tak skončila ve výši na 9,6 procenta, což je nejhorší výsledek od ledna 2000, odkdy se tyto údaje vedou.

V eurozóně pak  skončila na deseti procentech, což je nejvíce od srpna 1998. Na stejné výši skončila podle předběžných údajů také o měsíc dříve. Statistici však dnes své původní odhady revidovali, a tak listopadová nezaměstnanost dosáhla "jen" 9,9 procenta. - čtěte V EU nemá práci 23 milionů lidí, v eurozóně každý desátý

Podle odhadu Eurostatu bylo v prosinci v celé "sedmadvacítce" bez práce přes 23 milionů mužů a žen, na 16člennou eurozónu z toho připadalo zhruba 15,8 milionu lidí.

Nejnižší nezaměstnanost v EU měly Nizozemsko (čtyři procenta) a Rakousko (5,4 procenta). Naopak nejhorší situace panovala v Lotyšsku s podílem lidí bez práce 22,8 procenta a Španělsku s 19,5 procenta.

Slovensko má v EU pátou nejvyšší míru nezaměstnanosti, 13,6 procenta. Česká republika je s osmi procenty lidí bez práce pod unijním průměrem.

Graf nezaměstnanosti (EU 27 tlustě, eurozóna tence)

Graf nezaměstnanosti (EU 27 tlustě, eurozóna tence)