ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: mumbrella.com

Technologické firmy musí podporovat národní bezpečnost, říká exšéf Googlu

  • 0
Podle bývalého ředitele firmy Google, Erica Schmidta, bude mít rusko-ukrajinská válka dopady i do technologického sektoru. Jednotlivé společnosti se totiž podle něj budou v budoucnu více angažovat v oblasti národní bezpečnosti. Sám Schmidt se kolem americké národní obrany pohybuje už od roku 2016. Mnoha zaměstnancům technologických společností se ale taková spolupráce příliš nezamlouvá.

„Kvůli válce na Ukrajině technologické společnosti pochopí, proč je otázka národní bezpečnosti tak důležitá. Řada lidí si mylně myslela, že silná armáda v dnešní době pro ochranu země už není potřeba. Opak je pravdou. Potřebujeme silnou národní bezpečnost a technologický průmysl ji musí podporovat,“ řekl pro deník CNBC Eric Schmidt.

Schmidt patří mezi dlouhodobé zastánce a podporovatele americké národní bezpečnosti. V roce 2016 se i kvůli tomu ujal role technického poradce Pentagonu, tedy Ministerstva obrany Spojených států amerických.

ANALÝZA: Když to nezvládáš, zvětši to. Rusku by se hodila další ohniska napětí

Před šesti lety začal šéfovat nově vzniklé inovační poradní skupiny Defence Innovation Advisory Board. Jeho hlavním cílem bylo získávat inovace a zkušenosti ze Silicon Valley, a to právě pro účely americké armády.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

V minulosti se řadě zaměstnanců technologických společností kontrakty z oblasti obrany ale příliš nelíbily. Protesty byly tak silné, že společnost Google kvůli nim dokonce neobnovila s Pentagonem některé smlouvy, jako třeba ohledně strojové analýzy videí pořízených drony.

Po ruské invazi na Ukrajinu podnikla řada technologických společností několik kroků k tomu, aby se nestaly prostředníkem kremelské propagandy. Před několika dny ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dokonce oznámil, že sociální síť Instagram nebude v Rusku i kvůli tomu dostupná. Ruská prokuratura taktéž požádala tamější soud, aby internetovou společnost Meta Platforms označil za extremistickou organizaci.

Schmidt byl generálním ředitelem podniku Google v letech 2001 až 2011. V současnosti je i filantropem a podílí se na fungování jeho společnosti Schmidt Futures.