ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Další pokuta pro Google, ve Francii měl klamavě hodnotit hotely

  • 52
Americká společnost Google obdržela ve Francii pokutu ve výší 1,1 milionu eur, tedy v přepočtu více než 28 milionu korun, za klamavé obchodníky praktiky. Google měl vytvořit vlastní algoritmus a kritéria pro hodnocení hotelů, k čemuž však neměl dostatečné oprávnění.

K posouzení hotelů je ve Francii podle zdejší legislativy odpovědná pouze Agentura pro rozvoj cestovního ruchu, která je pod kontrolou státu. Uvedl to portál Yahoo

Omezujete konkurenci, vyslechli si právníci Google u Tribunálu EU

Vyšetřování společnosti Google bylo zahájeno už před více než dvěma lety a prokázalo ve více než třiceti procentech případů hodnocení, které neodpovídalo oficiální klasifikaci francouzské Agentury. Google následně toho hodnocení sdílel i v samotném vyhledávači nebo v jeho internetové aplikace Google Maps.

Od zahájení vyšetřování však Google svůj postoj přehodnotil a nyní již využívá jen oficiální hodnocení francouzské Agentury pro rozvoj cestovního ruchu.

„Ve vyhledávači i mapové aplikaci jsme provedli nezbytné změny, které již odrážejí pouze oficiální francouzskou klasifikaci hotelů,“ řekl mluvčí společnosti Google pro francouzský server RTL.

Pro Google se ve Francii nejedná o první podobným problém. Už na konci roku 2019 dostala společnost pokutu ve výši 150 milionů eur, tedy zhruba 3,8 miliardy korun, za narušení konkurenčního prostředí.