Šéf společnosti Google Sundar Pichai. | foto: Profimedia.cz

Indie nás potřebuje. Šéfové Microsoftu a Googlu přispěchali své zemi na pomoc

  • 26
Šéfové technologických firem, kteří jsou původem z Indie, žádají o pomoc pro jejich rodnou zemi. Indie se totiž v poslední době potýká s rozsáhlým výskytem koronaviru, kvůli kterému dochází k úbytku nezbytných zdravotnických potřeb.

„To, co se tam teď děje mi láme srdce,“ napsal na svůj twitterový účet současný výkonný šéf Microsoftu Satya Nadella. „Jsem rád, že se Spojené státy začínají mobilizovat a Indii pomohou. Microsoft jako velká společnost je vděčná za to, že může využít sílu svého hlasu, technologie a všechny své síly a zdroje k tomu, aby zemi ulevila a pomohla s nákupem kyslíkových masek a přístrojů, které jsou teď velmi potřebné,“ dodává.

Zanedlouho po Nadellovi se přidal se žádostí o pomoc i další výkonný ředitel indického původu, současný CEO společnosti Google Sundar Pichai. „Stále se zhoršující situací v Indii jsem zdrcen,“ uvádí na svém Twitteru Pichai. Dodal také, že společnost Google věnuje Indii na boj s covidem 1,35 miliard rupií, tedy asi 18 milionů dolarů, informuje CNN.

Právě Nadella a Pichai patří mezi vůbec nejúspěšnější indické rodáky. Nadella, který ve společnosti Microsoft pracuje už od roku 1992 a vede ji od roku 2014, původně pochází z indického města Hajdarabád. Šéf Googlu Pichai, který je známý tím, že až do doby, kdy se přestěhoval do USA, kde nastoupil na Stanfordovu univerzitu, neměl žádný počítač, pak pochází z města Tamilnádu.

Šéf indického Googlu se k celé situaci také vyjádřil. „Indie se momentálně nachází v nejhorší situaci za celou dobu trvání covidové pandemie. V rámci vyhledávače Google, Google Maps i platformy YouTube se snažíme lidi informovat o tom, kde se mohou nechat testovat či očkovat. Nevím ale, co dalšího ještě můžeme dělat,“ říká šéf indického Googlu Sanjay Gupta.

Indie v posledních čtyřech dnech hlásí rekordní přírůstky nových případů. Pandemií znavenému zdravotnictví navíc zoufale chybí kyslíkové masky. Podle indického Ministerstva zdravotnictví v pondělí přibylo 352 991 nových případů covidu, což je celosvětově nejvíce zaznamenaných případů za jeden den. Celkově se v Indii nakazilo už 17,3 milionů lidí z nichž 195 tisíc zemřelo.

24. dubna 2021