ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v USA bankrot, bitcoin reaguje pádem

  • 95
Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v USA bankrot, její šéf Sam Bankman-Fried rezignuje. Firmě srazil vaz nedostatek peněz na pokrytí závazků. Hospodaření firmy už je pod drobnohledem úřadů, kyperský regulátor čerstvě vyzval evropskou část firmy, aby zastavila činnost.

Společnost v prohlášení zveřejněném na twitteru uvedla, že FTX, spřízněný fond Alameda Research a zhruba dalších 130 firem ze skupiny vyhlásilo bankrot.

Novým šéfem skupiny FTX se stal John J Ray III, uvedla agentura Reuters. Ve spolupráci s poradenskými firmami se chce zaměřit na restrukturalizaci firmy, uvedl v prohlášení k zaměstnancům.

Příběh kryptoburzy FTX nabral rychlý spád, cesta z vrcholu k úpadku trvala jen zhruba týden. Firma nedokázala čelit náporu klientů a když nevyšla jednání o převzetí konkurenční společností Binance, byl už bankrot nevyhnutelný.

Odstupující šéf Bankman-Fried se sice i pro konci jednání s Binance snažil trhy uklidnit tím, že pracuje na obstarání potřebných peněz, kýžených 9,4 miliardy dolarů od investorů se mu však získat nepodařilo.

Konec firmy sebou nese i pád zakladatele Sama Bankmana-Frieda. Jeho jmění ještě před dvěma měsíci odhadoval časopis Forbes na sedmnáct miliard dolarů.

Podle agentury Bloomberg znamená krach FTX pád jednoho z klíčových hráčů na kyrptoměnovém trhu. Mimořádně zajímavé bude podle agentury odkrytí věřitelů, kteří v FTX utopili peníze. To by mělo následovat v příštích dnech.

Přišel o vše. Zakladatel burzy FTX za den ztratil 94 procent majetku

Šance dostat se k penězům je však zvláště pro menší investory malá a bude trvat dlouho, než se soudy s nároky věřitelů vyrovnají. Krachy jiných kryptofirem, které se odehrály v průběhu roku - například společnosti Celsius - se táhnou už měsíce a soudní mašinerie a s ní spojené papírování se teprve rozjíždí, upozorňuje Bloomberg.

Oproti jiným úpadkům, je případ FTX dramatičtější v tom, že firma pro spoustu menších investorů představovala určitý bezpečný přístav. Sam Bankman-Fried si budoval image miliardáře-filantropa a v minulosti se podílel i na převzetí některých menších kryptofirem v problémech.

Podle Bloombergu se nyní řada drobných kryptoinvestorů obává, že přišla o všechno a velká část z nich nejspíš investování do krypta zavrhne už trvale. Bitcoin proto v reakci na zveřejněné zprávy odepsal sedm procent a propadl pod sedmáct tisíc dolarů, ether a dogecoin klesly o osm procent.