Freddie Mac

Freddie Mac | foto: Profimedia.cz

Freddie Mac prodělala 25 miliard dolarů, žádá pomoc americké vlády

Jedna z hlavních amerických hypotečních agentur Freddie Mac, která podle mnohých společně s další agenturou Fannie Mae stála za vznikem finanční krize, ve třetím čtvrtletí prodělala 25,3 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun). Loni ztratila 1,2 miliardy.

Freddie Mac proto požádala americkou vládu o finanční pomoc ve výši 13,8 miliardy eur.

Freddie Mac společně s Fannie Mae vykupují od finančních ústavů hypotéky, které pak mění na další finanční instrumenty, jež prodávají. Garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

V září nad oběma agenturami převzala kontrolu vláda. "Fannie Mae a Freddie Mac jsou tak velké a tak protkané do našeho finančního systému, že by kolaps některé z nich způsobil velký chaos na finančních trzích doma i po celém světě," zdůvodnil tehdy vládní opatření ministr financí Henry Paulson.

Právě tento krok mohl podle analytiků odstartovat šíření finanční krize. "Trh se po převzetí bank vládou rozhodně nestal klidnějším, naopak investoři ještě více znervózněli a začali hledat zdroje dalších možných problémů,"uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. To rozpoutalo postupnou vlnu, která nyní prochází napříč světem.

Fannie Mae ohlásila ve 3. čtvrtletí ztrátu 29 miliard dolarů, tedy 566 miliard korun. Záporné výsledky má finanční ústav už popáté za sebou.