ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Ekonomika EU v létě rekordně spadla. Černé scénáře se ale nenaplnily

  • 32
Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí klesla proti prvním třem měsícům roku o rekordních 11,4 procenta, zejména kvůli omezením spojeným s šířením nového typu koronaviru. Meziroční pokles hrubého domácího produktu (HDP) pak činil 13,9 procenta. Ve své konečné zprávě to v úterý uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Mezičtvrtletní hospodářský pokles je méně výrazný než podle dřívějších údajů, kdy se blížil 12 procentům. V zemích platících eurem se ekonomika proti předchozímu čtvrtletí propadla o 11,8 procenta a meziročně o 14,7 procenta. To je rovněž méně než v předchozích odhadech Eurostatu.

Úřad v úterní zprávě zdůraznil, že i tak jde zdaleka o největší pokles od zavedení těchto statistik v roce 1995.

Mezi jednotlivými státy zaznamenalo největší propad HDP proti předchozím třem měsícům Španělsko (18,5 procenta), dále Chorvatsko (14,9) a Maďarsko (14,5). O něco lépe na tom byla největší unijní ekonomika Německo, kde HDP klesl proti prvnímu čtvrtletí o 9,7 procenta.

Zdroj: Eurostat

České hospodářství podle Eurostatu zaznamenalo proti prvnímu čtvrtletí propad o 8,7 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více, než uváděla předběžná zpráva v srpnu. Slovenská ekonomika klesla o 8,3 procenta. Meziročně pak česká ekonomika klesla o 11 procent, slovenská o 12,2 procenta.

,