Americkému miliardáři, který se chystá v Německu postavit novou továrnu, se...

Americkému miliardáři, který se chystá v Německu postavit novou továrnu, se dostalo přivítání jako opravdové superstar. (3. září 2020) | foto: AP

Máte naši podporu, říkají Muskovi Němci. Gigatovárna Tesly otevře za rok

  • 22
Německé ministerstvo hospodářství dává Elonu Muskovi volnou ruku při stavbě jeho nové továrny na výrobu elektromobilů, která by měla vzniknout v Berlíně. „Jsme velmi pyšní na to, že v Braniborsku bude továrna Tesly a držíme vám ve všem palce,“ řekl ministr Peter Altmaier Muskovi při jeho návštěvě Berlína. „Dostanete všechnu podporu a pomoc, kterou budete potřebovat,“ dodal ministr.

Továrna spadající pod továrny s názvem „Gigafactory“ bude první svého druhu v Evropě a zároveň čtvrtá na světě. V současnosti má Musk továrnu v Nevadě, Buffalu ve státě New York a čínské Šanghaji. Pátá továrna na model Cybertruck se plánuje v americkém Texasu.

Německý závod Tesly se bude nacházet 30 kilometrů jihovýchodně od Berlína ve městě Grünheide. Měl by zaměstnat okolo 12 tisíc lidí a ročně vyprodukovat půl milionu aut. Výroba by měla být zahájena v roce 2021.

Musk se během své návštěvy Berlína setkal i s ministerským předsedou Braniborska Dietmarem Woidkem. „Moc příjemně jsme si popovídali. Bylo viděl, že Elon Musk je obeznámen se všemi detaily, které se týkají nové Gigafactory v Grünheide,“ řekl Woidke.

Zakladatel Tesly v Německu vzbudil mezi místními velké pozdvižení a jeho fanoušci i protestující se při jeho příchodu sešli na místě vznikající továrny. S působením miliardáře v zemi měli problém především environmentální aktivisté, jimž se nelíbilo, že Tesla plánuje pro výstavbu nového závodu vykácet 91 hektarů lesa.

Vizualizace nové továrny Tesly v německém Grünheide.

Kromě Berlína a rozestavěné továrny navštívil Elon Musk v Německu i společnost CureVac, která v Tübingenu vyrábí vakcíny. Právě s ní se totiž Muskova Tesla spojila při vývoji koronavirového léku.

Kromě ministra hospodářství se během své návštěvy Musk sešel i s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem, ministryní školství a výzkumu Anjou Karliczekovou a poslancem Ralphem Brinkhausem. I s nimi diskutoval o působení Tesly v Německu. 

Továrna na tesly u Berlína už roste, za rok má vyrábět:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz