Umělý ostrov Jumeirah Bay má tvar mořského koníka.

Umělý ostrov Jumeirah Bay má tvar mořského koníka. | foto: Shutterstock

Pozemek v Dubaji se prodal za 730 milionů korun, je na něm jen písek

  • 19
Dubajský trh s nemovitostmi zaznamenal nový rekord. Prázdný stavební pozemek se minulý týden prodal za 125 milionů dirhamů (zhruba 730 milionů korun). To je více než trojnásobek ceny, kterou za něj před dvěma lety zaplatil bývalý majitel. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Pozemek o rozloze 2 276 metrů čtverečních se nachází na umělém ostrově Jumeirah Bay, který s pevninou spojuje most. Kupující, jehož identita nebyla zveřejněna, plánuje na pozemku postavit rodinné rekreační obydlí.

„125 milionů za písek,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Andrew Cummings z realitní společnosti Knight Frank, která transakci realizovala. Podle něj se za takové částky prodávají honosná sídla. V případě ceny pozemku jde podle něj o nový rekord.

Za nemovitost dal prodejce před dvěma lety 36,5 milionu dirhamů (214 milionů Kč). Prodávajícímu prodej přinesl čistý zisk ve výši 88,5 milionu dirhamů (519 milionů Kč). Prodejcem je podle agentury Bloomberg Umar Kamani, zakladatel módní značky PrettyLittleThing.

Město jen pro superbohaté. Charakter Dubaje se v posledních měsících změnil

Nabídka nemovitostí na ostrově je velmi omezená a tomu odpovídají i jejich ceny. „Prodejci jsou v tuto chvíli v poměrně silné pozici, mohou si ceny diktovat. Možnosti, ze kterých mají lidé na výběr, jsou omezené, zejména u pláže,“ zmínil Lyndsey Redstone ze společnosti Knight Frank.

Na ostrově Jumeirah Bay sídlí mimo jiné Bulgari Resort, jeden z nejdražších hotelů ve městě. Na ostrově sídlí také rezidence Bulgari Lighthouse. Ceny tamních bytů dosahovaly rekordních cen ještě dříve, než byla budova postavena. Devítipokojový byt na samotném vrcholu rezidence, s pěti parkovacími místy, se v únoru prodal za 410 milionů dirhamů (2,4 miliardy Kč).

Podle realitních makléřů se budou ceny nemovitostí v Dubaji i nadále zvyšovat. Umar Kamani podle agentury Bloomberg vlastní ještě jeden identický pozemek, plánuje ho nabídnout za cenu 135 milionů dirhamů (792 milionů Kč).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz