Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Břidlicová revoluce se podle expertů bude opakovat v Rusku i v Číně

Boom těžby břidlicového plynu a ropy s následnou transformací energetiky se po USA může v podobně rozsáhlém měřítku opakovat v Rusku, Číně i dalších oblastech světa. Evropa bude naopak podle expertů v rozvoji břidlicových ložisek z politických důvodů zaostávat a nemá na transformaci vyvolanou levným plynem větší šance.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J10i72ř81í 94M49l55s96n42a

22. 4. 2013 13:41

Moc to dramatizujete. Frakování se v ČR používá již dlouho při těžbě ropy a žádné drama se nekoná. Je jasné, že karlštějnsko není ideální území pro těžbu podobně jako další místa velmi hustě osídlené krajiny v Evropě, ale vaše iniciativa vytváří zase jen nějakého "strašáka".

1 0
možnosti
JM

J63i22ř40í 36M47l28s29n58a

22. 4. 2013 13:41

To patří pod J. Malíka. Omlouvám se.

0 0
možnosti
DP

Skvělá zpráva, doufám, že Rusové těžbu dotáhnou do úspěšného konce. Budeme nakupovat levnější plyn a krajinu si bude ničit někdo jiný :-)R^

4 2
možnosti
JM

J92i85ř49í 54M59a62l57í30k

22. 4. 2013 11:53

Myslím, že přesto že tady v ČR nechceme těžbu břidličného plynu s Vámi nemohu souhlasit, že je v pořádku, aby se těžba břidlic přesunula někam jinam, abychom si tu my zachovali kvalitu prostředí a ničili si ji jinde. Víte, je jen jedno životní prostředí, jedna planeta, náš jeden jediný domov. A že ničit podstatu života, trávit  vodu, plýtvat vodou kdekoli, je zločin. Je to jako kdybyste byl spokojen, že váš byt v činžáku nehoří a souhlasil s tím, že někdo zapálí střechu nad domem. Poznání o břidlicích je nyní takové, že se v poučených kruzích dnes hovoří dokonce o novém typu na legislativní změnu zavést termín ekocida - tj. ničení ekosystémů a tedy i života ve velkém. To přesně je metoda frakování užívaná k těžbě nekonvenčních zdrojů ropy a plynu. A to se nesmí a nemůže vyplatit. Proto jsme založili v Berouně letos v březnu společně s mnoha zástupci států z většiny kontinentů novou světovou iniciativu s názvem Frack Free World (volně svět bez frakování). Je nutné odstoupit od této metody celosvětově, protože jak nám vědci z celého světa ukazují (od USA, po Francii či Austrálii) HF metoda (frakování) je vůbec nejšpinavější a nejničivější metoda těžby fosilních paliv vůbec. PR agentury na této skutečnosti nic nezmění, jen nám přidělávají práci svým zatemňováním poznání, ale pravdu umlčet nelze.

1 1
možnosti
FS

Nějak často se tu objevují články s názory chválící břidlicovou revoulci. A to na Novinkách, iDnes, a snad i jinde, např.v  ČTV.

Mám pár poznámek:

1. Ceny shale gas jsou, jako ostatně u natural gas, uváděny spotové, tj okamžité ceny na burze, viz např. zde:

http://www.bloomberg.com/energy/  . Zatímco ceny, které mají distributoři a které promítnou zákazníkovi, jsou ceny kotraktní.

Ty zahrnují taky náklady na čištění, přepravu, zkapalňování, skladování a distribuci, pojištění, inflaci, rizika a pochopitelně i nutný zisk, minimálně na obnovu infrastruktury, po celou dobu kontraktu, zpravidla na 20 let.

Tyto ceny se pochopitelně liší, a to až o 300%. 2. Existence momentálního přetlaku shale gas na trzích v USA, dává poněkud tristní obrázek.Počet aktivních vrtů značně klesá. Náklady jsou přitom vyšší než u klasických ložisek natural gas. Viz např. toto: - Teď se břidlicový plyn prodává v USA za cenu nižší než náklady. Náklady spojené s jeho těžbou jsou na úrovni 150-180 dolarů za tisíc krychlových metrů.A prodává se za 100 dolarů. Společnosti už prudce omezují hloubení vrtů. Zatímco před takovými třemi čtyřmi lety bylo v provozu 1 400 vrtů břidlicového plynu, pak letos v březnu už jich je jen 400. http://czech.ruvr.ru/2013_04_12/V-nejblizsi-budoucnosti-bude-Rusko-nadale-hlavnim-dodavatelem-uhlovodiku/ Dodám,že když né v Evropě,tak v Asii. Přitom pro udržení těžby je nutné hloubit neustále nové a nové vrty, neboť stávající vrty do 2-ou let zaznamenávají pokles těžby až o 70-80%. Nehledě na to, co se týká ekologie, patří tšžba shale gas k "špinavým",srovnatelným s těžbou uhlí. Řešením není ani využívání natural gas v nových elektrárnách, neboť metan i vodní pára jsou skleníkové plyny. Jedinou čistou technologií je jaderná, ať se to ekologům líbí nebo ne! K tomu dodám,že Černobyl i Fukushima byly a jsou lidské chyby, nikoliv technologické. Radioaktivita v okolí Fukushimi je už dnes na tak nízké úrovni, že by se obyvatelstvo mohlo ihned vrátit a provozovat dál zemědělství.

12 1
možnosti
Foto

J78i92r63k27a 68H46o87n78c59ů

21. 4. 2013 14:17

;-D;-D;-D

jen masírujte, masírujte ...

0 2
možnosti
JH

J49a12n 23H67o79r73a89k

21. 4. 2013 10:35

Cenu plynu určuje trh a těžba břidlicového plynu neznamená nižší ceny pro koncového zákazníka. Jde obvykle o podnikatelský záměr soukromníka jehož cílem je samozřejmě zisk. Pokud se započte likvidace ekologických škod, která může po čase padnout na stát a nebude levná tak se za břidlicový plyn zaplatí dvakrát.

6 0
možnosti
JF

J56a20n 54F42i41s54c74h57e20r

21. 4. 2013 12:54

Co to udělalo nejen v USA s cenou uhlí je patrné. Samozřejmě nás by víc mělo zajímat o kolik to nezlevnilo cenu elektrické energie. Navíc to může snížit výdělečnost a návratnost  jaderných elektráren, které na rozdíl od tepelných byly díky ceně uhlí podstatně finančně výhodnější. Energetický trh to rozhodně ovlivňuje globálně.

Likvidace ekologických škod není pouze u  břidlicového plynu. Z hlediska emisí oxidu uhličitého je odklon od jádra v Německu daleko větší škodou pro životní prostředí než těžba břidlicového plynu. Bohužel tam nenašli jiný stabilní a dostačující zdroj než jsou tepelné elektrárny. Popravdě v Německu ani jiná cesta asi nepřipadá v úvahu. Jedině snad paroplynové elektrárny, ale ty mají zase jiná rizika - obchodní a vlastně i politická.

3 0
možnosti
VB

Kdo chvíli stál, již stojí opodál.Díky soudruhům z Bruselu a znásobení snahou naší modrooranžové kmotrovské politické klice z heslem čím hůř tím líp to jde u nás pěkně do toho otvoru na vyměšování.Budeme mít krásné zdroje čisté vody, krásnou přírodu a mezi tím se budou pohybovat miliony nepřizpusobivých, nezaměstnaných a důchodců.Když se díky drahým energiím i slavné montovny a to nemluvím o těžkém průmyslu odstěhují do zemí s příznivějším prostředím pro podnikání to si odpůrci myslí nových technologii co? \Bohužel to už je politika,,,a tento marasmus odnese naše generace, než se zase něco změní

2 9
možnosti
KS

Lepší bydlet v Roklince, než pracovat v Mordoru :-)

5 2
možnosti
Foto

Chudáci arabští šejkové,asi budou muset začít šetřit ;-( možná budou v nouzi i prodávat své zlaté vodovodní kohoutky 8-o ;-D

3 5
možnosti
DK

Je potřeba vědět že energické zdroje jsou neomezené. Čím toho lidstvo více ví, tím také stoupá počet energetických zdrojů.

5 3
možnosti
PK

Ano to je pravda... jenomže pokud se podíváte do historie lidstva taky naleznete pár set let dlouhá období kdy nikdo nic nového nevymyslel.

4 0
možnosti
PT

P14e43t53r 87T27y40č98k85a

21. 4. 2013 7:53

V USA stojí plyn třetinu toho co u nás. Tomu se říká podpora průmyslu a ne FVE, které nás na příštích 20 let pošle ekonomicky ke dnu. FVE je vlastizrada a ti co pro to hlasovali by měli jít sedět.

11 1
možnosti
GK

v USA stoji i benzin/nafta o polovinu mene nez v Nemecku a to uz desitky let. Je snad Nemecko ekonomicky na dne?

6 2
možnosti
GK

ano budem mit plyn za 1/3 ceny. Ale vodu pak za desetinasobnou. cenu.

Bez plynu zilo lidstvo tisicileti, bez pitne vody zdechne do tydne.

12 6
možnosti
PK

ano taky ovšem toho lidstva bylo 1000x méně.

2 1
možnosti
VN

Na téma "frakování" vyšel pěkný článek v minulém či předminulém vydání magazínu National Geographic. Doporučuji k prostudování.

Jinak... tato těžba není zcela bez rizika. Jednak je otázka co s odpadní vodou a dále rizika spojená s narušením podzemních vod nelze zcela vyloučit. 

Toto frakovací šílenství mi tak trochu připomíná situaci , kdy nějaká dobře situovaná rodina zdědí nějaký zemědělský pozemek či jinou cennost a ihned se mezi jejími členy rozhoří spor o tom , zda se této cennosti zbavit či si jí ponechat.Přičemž peníze v hotovosti nikdo z této rodiny v té chvíli nepotřebuje.

Přístup Evropy je rozumný. Nechme plyn tam co je , za desítky let se technologie těžby vzhledem k eliminaci rizik posunou někam jinam a dále stoupne cena takto vytěženého plynu.

Jinak ..dle mého názoru by neměly být energie příliš levné. Všichni víme , kam vedly velmi nízké , dotované ceny energií za komančů. Pokud je něco hodně levné , vede to pouze k plýtvání.

11 5
možnosti
PK

Ovšem pokud budou příliš drahé nic se tady nevyrobí, a vy chcípnete hlady protože přestanete být schopen splácet dluhy a nikdo vám nepůjčí na další jídlo.

8 0
možnosti
  • Nejčtenější

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Zákoník práce se podle firem musí změnit. Upravily by výpovědi i zkušební lhůtu

14. května 2024

Premium Současná podoba zákoníku práce je z hlediska možnosti propouštění i přijímání zaměstnanců...

Zlato je na rekordu, investice má ale smysl pořád, říká expert z České mincovny

14. května 2024

Cena zlata za poslední tři měsíce vyrostla skoro o sedmnáct procent. Řada střadatelů a investorů...

Plynu v Evropě vládne Equinor. Jednu závislost jsme vyměnili za jinou, sílí hlasy

13. května 2024

Klíčovým dodavatelem plynu pro evropské odběratele se stala norská společnost Equinor, v pozici...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!