Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peru jako borůvkové království, vyšlechtěné druhy drží ekonomiku nad vodou

Z nuly na sto během deseti let, takovým tempem se z Peru stala borůvková velmoc, která do světa vyváží plody drobného ovoce v hodnotě 28 miliard korun každý rok. V množství produkce nenápadnou jihoamerickou zemi porážejí už jen USA a Čína.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Je slunečný den a šest sběračů se v rovnoměrných rozestupech probírá borůvkovými poli, proti ostrým slunečním paprskům se kryjí dlouhými rukávy a čepicemi. Většina z nich sklízí borůvky až posledních pár let, vystřídali je za tradičnější bavlnu, hrozny nebo chřest.

„Na farmu jsem přišel bez sebemenšího ponětí, jak se borůvky pěstují nebo co potřebují,“ vzpomíná Alvaro Espinoza, šéf plantáží Sunberries Field na jihu Peru. Ty jsou dnes jen kapkou v borůvkovém moři pokrývajícím horké a rovinaté pobřeží nejrychleji rostoucí ekonomiky Latinské Ameriky.

Cesta k borůvkové velmoci však nebyla přímočará. „Před deseti lety jsme si mysleli, že pěstovat tady borůvky je zkrátka nemožné,“ přibližuje Espinoza. Popisuje, jak tehdy chodil za investory a prosil o podporu, zcela bez úspěchu.

Vyslechl si, že taková vedra, jako jsou v Peru, borůvky zabijí. Metrové keříky bobulí totiž typicky vyžadují každý rok určitý počet chladných dní. „Říkali mi, ´jsi úplně mimo, zkus něco jiného´, ale já nezkusil,“ líčí Espinoza.

Deset let uběhlo a z Peru je třetí největší producent borůvek na světě, v závěsu za Čínou a Spojenými státy. Prvenství už drží v exportu, loni Peruánci vyvezli borůvky v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (28 miliard korun). A to navzdory podmínkám, které nebyly ideální.

ilustrační snímek

„V Peru skutečně není vhodná půda pro borůvky,“ říká farmář Espinoza, zatímco se sehne, aby ukázal kokosový substrát, který dováží ze Srí Lanky. „Jestliže chceme borůvky vysoké kvality, potřebujeme, aby kořeny rostly s dostatkem kyslíku a bez stresu. Směs kokosových drcených vláken to umožňuje.“ Jedním dechem ale dodává, že kokosový substrát sám o sobě nepříznivé klima určitě neřeší.

Keře borůvek potřebují vedle slunečných dnů i dny se studeným počasím jako je v peruánských velehorách Andách. Farmařit v drsném prostředí And se ale nikomu nechce, exportéři mají raději rovinaté oblasti, které jsou k přístavům co by kamenem dohodil.

Podnikatel Espinoza proto zkusil vysadit nový typ borůvek, který bude odolnější, nicméně neuspěl. „Tak jsem to nechal na odbornících a sám se pustil do jejich propagace,“ říká.

Tím, kdo se ukázal být odborníkem, byl Carlos Gereda, zakladatel a šéf firmy Inka´s Berries. Před patnácti lety se od otce totiž dozvěděl, jak populární jsou borůvky na jihu v sousedním Chile. Inspiroval se a začal se pídit po typu borůvky, které by se v Peru také dařilo. Trvalo mu to dva roky a čtrnáct pokusů než přišel s vhodnou odrůdou, borůvkou Biloxi.

Carlos Gereda v té době také navázal partnerství s univerzitou v Georgii ve Spojených státech, kde začali proces šlechtění nových druhů borůvek. Podnikavý majitel borůvkové farmy všechny pojmenoval po rodinných příslušnících. Nové varianty nesou názvy Salvador (po synovi), Matias (po synovci), April (po neteři) a Blue Dan (po manželce Daniele).

Těch tři sta dolarů, které v začátcích do firmy investoval, se vyplatilo. Inka´s Berries má nyní roční obrat tři miliony dolarů (64 milionu korun). A firma prodává keře borůvek malým podnikům, jaký vlastní třeba farmář Espinoza, ale také velkopodnikům. Jedním z nich je i největší vývozce v zemi, společnost Camposol.

Pro Camposol se jen během několika málo let staly borůvky hlavním produktem a zdrojem poloviny ročního příjmu. Kdysi nejvýdělečnější plodiny jako jsou mandarinky, hrozny, mango nebo avokádo tak už hrají druhé housle. Šéf firmy Jose Antonio Gomez tvrdí, že v životě neviděl tak obrovský skok obliby produktu v tak krátkém časovém úseku.

„Loni jsme sklidili kolem padesáti tisíc tun,“ říká Gomez, jehož firma pěstuje borůvky na třech tisících hektarech plantáží. „V Peru už jsme zažili něco podobného s hrozny, míra jejich pěstování rostla rychle a zběsile, ale zdaleka ne tak rychle jako teď borůvky.“

Podnikatel si svůj úspěch vysvětluje dírou na trhu. „Vsadit na borůvky mi připadalo lukrativní,“ říká. V roce 2010 se totiž ve velkém pěstovaly modré bobule především v Kanadě a Spojených státech, které sklízely zhruba 300 tisíc tun každý srpen, takřka výhradně ale borůvky směřovaly na svůj domácí trh.

Široké pole pro Peru

Mimo Severní Ameriku bylo pak hlavním vývozcem Chile, které sklízelo jen v prosinci, a to 76 tisíc tun. Mezeru v meziobdobí potom zabraly Argentina a Uruguay, jež ovšem produkovaly pouhých 15 tisíc tun. A tak mělo Peru široké pole působnosti.

Peruánští farmáři se rozhodli inspirovat u svých sousedů a rovněž využít podzimní mezeru. „ Pro Peru to byla ohromná ekonomická pobídka,“ říká Gomez.

Stát na severozápadě kontinentu nyní vyváží okolo 270 tisíc tun borůvek ročně, za kilo si producenti účtují pět dolarů (107 korun). Gomez vysvětluje, že své příjmy zvýšili tak, že období sklizní ještě protáhli. Peruánské klima totiž umožňuje rozšířit období sklizně i mimo hlavní sezonu, ačkoli z osmdesáti procent farmáři stále spoléhají právě na podzim.

„A to nejlepší na tom je,“ nadšeně komentuje Gomez, „že se světová poptávka po borůvkách v posledních deseti letech zdvojnásobila.“

Rok 2022 jim sice radost trochu zkazil, když po ruské agresi na Ukrajinu vzrostly náklady o 40 procent, hlavně kvůli zdražení hnojiv. O to víc teď věří v úspěšný rok 2023.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...