United Airlines - ilustrační foto.

United Airlines. | foto: Profimedia.cz

Bloomberg převzal mylnou zprávu o bankrotu aerolinek. Akcionáři přišli o miliardu

  • 29
Agentura Bloomberg zveřejnila šest let starou zprávu o tom, že se United Airlines snaží vyhnout bankrotu. Zmatení akcionáři kvůli tomu přišli o miliardu dolarů. Akcie aerolinek se totiž na burzách během chvíle propadly o tři čtvrtiny.

Článek, že United Airlines jsou v režimu ochrany před bankrotem, vyděsil mnohé akcionáře natolik, že se začali zbavovat akcií.

Zpráva z roku 2002 nečekaně rychle zapůsobila na burzách. Akcie rázem spadly o 75 procent na 3 dolary za kus. Burza Nasdaq dokonce zastavila obchodování s akciemi United Airlines a investorům, kteří v obavách své akcie prodali, řekla, že se od ní žádných kompenzací nedočkají.

Tržní hodnota firmy se chvíli po uveřejnění zprávy snížila o miliardu dolarů.

Čtenář nemohl naletět, brání se server
Poplašnou zprávu publikoval internetový deník Sun Sentinel, který podle aerolinek nese zodpovědnost za škody. Článek následně převzala a vydala také jedna z nejuznávanějších ekonomických zpravodajských agentur Bloomberg.

Společnost Tribune Co, která vlastní list Sun Sentinel, se nařčení brání. "Příběh obsahuje informace, ze kterých čtenář jasně pochopí, že se vztahují k událostem z roku 2002. Příspěvky v diskusi u článku jsou navíc takto datovány," uvedla společnost.

Ochrana United Airlines před bankrotem přitom vypršela v roce 2006. V současnosti společnost snižuje počet zaměstnanců o 7 tisíc kvůli vysokým cenám paliv, bankrot jí ale nehrozí. Čelí nicméně krizi v odvětví jako ostatní aerolinky. Ve druhém čtvrtletí vykázaly United Airlines ztrátu 2,7 miliardy dolarů. Náklady na paliva se zvýšily o 733 milionů dolarů.