Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetické dotace táhnou Argentinu ke dnu a rozhodnou prezidentské volby

  18:00
Argentinští voliči si v druhém kole prezidentských voleb budou vybírat, kdo a jak moc omezí tamní grandiózní program dotací na energie. Stav, kdy energetické dotace pobírají úplně všichni a stojí to dvě procenta HDP, je totiž neudržitelný.
Stávka v Argentině proti neúnosným ekonomickým podmínkám. (Září 2019)

Stávka v Argentině proti neúnosným ekonomickým podmínkám. (Září 2019) | foto: Profimedia.cz

Argentina je druhá největší ekonomika v regionu a významný světový vývozce obilí a masa. Má velké nerostného bohatství, mimo jiné světově druhé největší zásoby břidlicového zemního plynu a čtvrté největší zásoby břidlicové ropy. Historicky je to velmi bohatá země, která však již od padesátých let dvacátého století čelí sérii krizí. Ty již několikrát vyústily ve státní bankrot. Aktuální krize je ale podle agentury Reuters nejhorší za několik desetiletí. Dvě pětiny lidí v zemi žijí v chudobě a i ti, kteří se považují za střední třídu, žijí doslova z ruky do úst.

Nejen domácnosti, ale i argentinská ekonomika jako celek je na dně. Země má obrovské schodky veřejných rozpočtů, astronomický dluh a negativní dolarové rezervy. V říjnu dosáhla inflace v Argentině 143 procent a odhad centrální banky pro konec roku je dokonce 185 procent.

Bohatý jako Argentinec? To už neplatí. Úpadek této země je těžko pochopitelný

Ruku v ruce s vysokou inflací jde propad kursu pesa – a to jak toho oficiálního, tak především toho na černém trhu. Argentinci poučeni historickými krizemi nemají již ve svou měnu důvěru. Vysoké inflaci se snaží čelit nákupem dolarů, což však vláda a centrální banka omezuje striktními omezeními. Důsledkem je rozvoj černého trhu, kde se však dají dolary koupit za mnohem horší kurs, než jaký je ten oficiální.

Energetické dotace táhnou Argentinu ke dnu

Velkým problémem v Argentině jsou podle Reuters státní dotace, kvůli nimž většina platí za energie patnáct procent tržní ceny, nejnižší příjmové skupiny dokonce jen deset procent. Dokonce i ti nejbohatší dostávají dotace, byť „jen“ dvacetiprocentní.

Tento program za v přepočtu 270 miliard korun táhne ke dnu argentinský státní rozpočet a jeho zásadní omezení má Mezinárodní měnový fond jako podmínku pro poskytnutí dalších půjček. Zásadní reformy požadují i držitelé dluhopisů, které vláda není schopna splácet, a také Čína, která zemi poskytla řadu úvěrů, především na infrastrukturní projekty.

Omezování energetických dotací, které představují dvě procenta HDP země, dopadne na již tak těžce zkoušené – a čím dál víc frustrované – voliče. „Bude těžké tyto dotace omezovat,“ komentuje podle Reuters Emilio Apud, bývalý ministr energetiky, který také vedl státní ropnou firmu YPF. „Když zvednete ceny energií dnes, promítne se to do zvýšené inflace a šok projde svým vrcholem a odezní. Pokud to neuděláte, inflace bude prostě pořád dál stoupat,“ varuje Apud.

Argentina v boji s inflací stropuje ceny. Cesta do pekel, tvrdí kritici

Odstranění dotací by se přímo promítlo do nárůstu cen, ale inflaci by zvýšilo překvapivě málo. Skončil by totiž efekt, kdy stávající dotace inflaci nepřímo přiživují. Upozorňuje na to podle Reuters Daniel Dreizzen, ředitel argentinské energetické konzultační firmy Aleph Energy a bývalý šéf státního energetického plánovacího úřadu. Podle něj jsou dotace vlastně záminka, jak dostat k lidem peníze, které centrální banka prostě nově vytiskne. „Všechny tyto dotace jsou financovány vydáváním nových peněz. Takže je vlastně skrz inflaci splácí všichni obyvatelé,“ tvrdí Drezzen.

Ceny energií ovládly volební kampaň

Argentinci jsou nespokojení a čekalo se, že toho v prezidentských volbách využije radikální kandidát Javier Milei a jednoznačně zvítězí. Byl dlouho outsiderem, ale v předvolebních průzkumech získal velký náskok nad kandidátem vládnoucí peronistické koalice, ministrem hospodářství Sergiem Massou. Massovi škodí právě neschopnost vlády a centrální banky udržet na uzdě rostoucí ceny.

Překvapení v Argentině. První kolo voleb vyhrál ministr hospodářství Massa

První kolo prezidentských voleb však v říjnu překvapivě vyhrál Sergio Massa; druhé kolo je naplánováno na 19. listopad.

Prezidentské volby zvýrazňují dilema, jemuž argentinská vláda čelí: co udělat s energetickým dotačním programem. Postoje obou kandidátů k energetickým dotacím vypadají diametrálně odlišně: Massa byl ten, kdo se na jeho zavedení podílel a zuby nehty ho brání a Milei se prezentuje jako „škrtač“, který zredukuje všechny státní výdaje.

Změna motorovou pilou. Argentinu uhranul učitel tantry s účesem ze sedmdesátek

Ve skutečnosti však i Massa chápe, že současná míra dotování je neudržitelná – a na druhou stranu Milei dodává, že škrty musejí být postupné. Reuters uvádí, že ať zvítězí kterýkoli z kandidátů, budoucí prezident bude muset dotační program výrazně omezit.

Ceny energií jsou pro argentinské voliče kritické téma a oba kandidáti na něm postavili své kampaně. Navzájem se obviňují, že přístup toho druhého uvrhne voliče do ještě větší bídy.

Stávající ministr hospodářství Massa tvrdí, že domácnosti by kvůli Mileiho škrtům platily za energie třikrát víc než dosud – a že další náklady jako ceny dopravy by zdražily ještě víc. Mileiho poradci to vyvracejí s tím, že dotace by klesaly postupně a hlavně, že by byly adresnější. Milei navíc Massu obviňuje, že právě jeho politika je důvodem ekonomických potíží země a strádání jejího obyvatelstva.

Spása na obzoru

Oba kandidáti se shodují v tom, že upírají oči k dalšímu rozvoji obrovského naleziště břidlicového plynu a ropy v oblasti Vaca Muerta. Plánují, že země se z dovozce těchto komodit stane jejich čistým exportérem. Slibují masivní investice, aniž by zmiňovali, kde na ně vezmou zdroje. Milei, který o sobě tvrdí, že je pravicový ekonom, navíc mluví o privatizaci částí státní ropné společnosti YPF.

„Nikdo nepochybuje, že Argentina může být významným exportérem energie a energetických surovin. Ale v zemi je čtyřicetiprocentní chudoba, takže aktuálně je hlavním tématem cena energií pro domácnosti,“ uzavírá podle Reuters Daniel Dreizzen ze společnosti Aleph Energy.

Autor:
  • Nejčtenější

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Neplatiče odstřihlo SVJ od tepla a teplé vody. V pořádku, uvedl Nejvyšší soud

5. června 2024

Společenství vlastníků může rozhodnout o tom, že nebude služby dodávat vlastníkům jednotek, kteří...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

RegioJet vyřadí lehátkové vozy jako ten z nehody u Pardubic, omezí noční spoje

7. června 2024  19:57

Společnost RegioJet vyřadí z provozu všechny lehátkové vozy stejného typu, jako byl ten, ve kterém...

Vláda bude mít jasno o počtu jaderných bloků do konce srpna, řekl Fiala

12. června 2024  9:44

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě...

Developer nazval přepychový byt v Manchesteru po Engelsovi, nájemníci se diví

12. června 2024  6:46

Velké diskuse vzbudilo v britském Manchesteru rozhodnutí nazvat jeden z nejluxusnějších bytů...

Mýtné se může rozšířit o další tři tisíce kilometrů silnic. Kvůli objíždění

12. června 2024

Premium O další téměř tři tisíce kilometrů by se mohla rozšířit síť silnic, na které kamiony a autobusy...

Frankfurt plný narkomanů. Před Eurem se město zbavuje svého neblahého renomé

12. června 2024

Na jedné straně finanční centrum se svými bankovními mrakodrapy, na té druhé pak tisíce drogově...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až sto korun, což...

Dohra sporu o prsa Arichtevy. Lidé nadávají Blažkovi, jeho žena se omluvila

Herečka Veronika Arichteva (38) vyzvala lidi na sociálních sítích, aby přestali nadávat a vyhrožovat jejímu kolegovi...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...