(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: profimedia.cz

Kam s kufry, když nejdou nechat v hotelu? Turistům poradí aplikace

  • 19
Roste počet start-upů, které prostřednictvím aplikací nabízejí turistům prostory ke krátkodobé úschově zavazadel poté, co se odhlásí z hotelu nebo privátu anebo naopak když ještě nemají ubytování připravené. Tyto služby jsou ale stále ještě v plenkách a teprve se přizpůsobují trhu a poptávce.

Mnoho turistů řeší problém, kam s objemnými zavazadly, když není ještě připravené ubytování, nebo se už naopak museli z hotelu či pronajatého bytu odhlásit, a ten nemá vlastní prostory pro uschování kufrů. Strávit den po městě čekáním na odlet a přitom táhnout těžkou bagáž za sebou je jedna z méně příjemných alternativ.

Jinou nabízejí start-upy, jejichž aplikace turistům ukáže, ve které kavárně, restauraci, obchodě se suvenýry, bicykly, oblečením, hotelu nebo třeba masážním salonu si mohou zavazadla za malý poplatek uschovat, píše CNBC

Špatné letadlo, hodiny bez jídla, ztracené kufry. Běžný let se změnil v utrpení

Sítě prostor pro úschovu kufrů jako LuggageHero, Stasher, Nannybag či Knock Knock City prostřednictvím aplikace umožňují najít nejbližší volné místo, to si rovnou zarezervovat a zaplatit online. Poplatek zahrnuje i pojištění, většinou se ale zavazadla proti vykrádání opatří bezpečnostními pásky. 

Výše poplatků je různá, účtují se buď na hodinu nebo den. Například Knock Knock City i LuggageHero chtějí dolar (23 Kč) na hodinu nebo 10 dolarů (230 Kč) na den plus jednorázový manipulační poplatek 2 dolary (46 Kč) za každé zavazadlo. Nannybag si účtuje 6 dolarů (140 Kč) za zavazadlo za první den a 4 dolary (92 Kč) za každý další den. Služba Stasher stojí 6 dolarů za zavazadlo a den, poplatky Vertoe začínají na 5,95 dolaru (137 Kč) za den a položku a liší se podle místa uložení. 

Síť LuggageHero, kterou Jannik Lawaetz založil v roce 2016, má v současnosti více než 300 nasmlouvaných míst v šesti městech (New York, Londýn, Kodaň, Lisabon, Madrid a Barcelona). V lednu příštího roku by měla fungovat už v 39 městech.

„Největší dosavadní výzvou je jazyk,“ říká Lawaetz. Firma začínala jen v anglicky mluvících zemích, dnes působí ale i tam, kde se mluví španělsky a portugalsky. 

Konec odbavených zavazadel zdarma. Smartwings chce za kufr 650 korun

I Knock Knock City, která také vznikla v roce 2016, se potýkala s různými výzvami. „Začínali jsme v New Yorku s lidmi, kteří nabízeli místo k uskladnění kufrů ve svých bytech,“ říká spoluzakladatelka sítě Selin Sonmezová. „Zjistili jsme ale, že v některých případech se nedalo spolehnout na ‚otevírací dobu‘, jindy do bytu vedlo spousta schodů,“ dodává. Dnes firma působí v San Francisku, Bostonu, Washingtonu, Seattlu, Filadelfii, Chicagu a Miami. 

Podle Sonmezové mají spolupracující podniky dodatečný příjem z prostor, které by jinak dostatečně nevyužily. A lokální ekonomiky podle ní profitují z toho, že turisté mohou objevovat sousedství a utrácet tam peníze. 

Síť Nannybag působí v 250 městech ve 24 zemích. Některé její partnerské hotely vyčlenily pokoje pro hosty k úschově zavazadel. Vynáší jim to prý víc, než v nich ubytovávat lidi.