Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recyklovaná budova soudu. V Amsterdamu ji demontují a přesunou 140 km

  18:00
Dočasná soudní budova v Amsterdamu se využívala pět let. Nyní se „rozebírá“ a přesouvá se na opačnou část Nizozemska. Jako soudní budova již fungovat nebude, našlo se pro ni využití jako vzdělávací a administrativní centrum.
Dočasná soudní budova v Amsterdamu

Dočasná soudní budova v Amsterdamu | foto: cepezed

Jednalo se o specifické zadání ze strany vlády. Starou soudní budovu bylo v plánu zbourat a nová permanentní budova nebyla hotová. Zhruba tisíc pracovníků bylo nutné někam přesunout. Řešením byla dočasná soudní budova, která získala dokonce Amsterdamskou cenu za architekturu.

Šlo o cirkulární stavbu, na které se mimo jiné podílel Menno Rubbens. „Proč se soud nepřesunul do nějaké již existující budovy, nevím, na to jsme neměli žádný vliv,“ říká architekt a ředitel nizozemského projekčního, architektonického a stavebního ateliéru cepezedprojects pro iDNES.cz

Již při navrhování stavby věděli, že budova bude využívána pouhých pět let. A tomu se museli přizpůsobit. „Musela to být stavba reprezentativní a velmi kvalitní, nesměla vypadat provizorně,“ vysvětluje Rubbens, který má ve společnosti na starosti první, tedy projekční fázi projektů.

Společně se svým týmem navrhl budovu, která může sloužit dlouhodobě k různým účelům, dočasně fungovala jako soud. „Naši konkurenti chtěli postavit dočasnou budovu soudu, kterou by bylo možné později demontovat a využít ji znovu. My jsme ale budovu žádné konkrétní funkci neuzpůsobovali, a i tak fungovala jako soud skvěle,“ říká.

Cirkulární budovu si podle Rubbense lze představit jako stavebnici, kterou je možné několikrát demontovat a smontovat. Není podle něj nutné mít obavy, že by byla méně kvalitní než jakákoliv jiná stavba. „Legislativa v tomto ohledu je velmi přísná a je nutné ji dodržovat,“ vysvětluje Rubbens. A i když soudní budova nesla název „dočasná“, mohla by na svém místě vydržet stovky let.

Není podle něj ani nijak výrazně dražší než jakékoliv jiné budovy. „V případě soudu jsme museli nastavit takovou cenu, která byla konkurenceschopná v rámci celého trhu. To, že se dá později demontovat, z ní nedělá automaticky dražší budovu,“ upřesňuje.

Nový život

Budova se přesouvá do města Enschede, které se nachází asi 140 kilometrů od hlavního města. Zvenčí bude téměř totožná jako dočasná soudní budova. „Demontáž soudní budovy v Amsterdamu stále probíhá, ale už se blížíme ke konci,“ říká Rubbens.

V novém objektu již nebude sídlit soud, nýbrž kanceláře. „Některé části soudní budovy byly opravdu specifické a v nové budově v Enschede nenajdou využití. Jde například o 35 vězeňských cel, které se nacházely v přízemí, či o speciální kamerový systém,“ přibližuje.

I tak se pro novou budovu v Enschede využije 90 procent veškerého původního materiálu. „Pokud se budova skutečně postaví jako stavebnice a používají se správné nástroje, nedochází k žádnému poškození jednotlivých částí. Možná, že se rozbije jedno či dvě okna, ale to se stává i u klasických novostaveb. Všechny materiály se využijí znovu. To, co se nepoužije v budově v Enschede, se prodá, nebo využije jinde,“ říká Rubbens.

Cirkulární stavitelství není recyklace

Rubbens se se svým týmem vždy drží konceptu cirkularity. Upozorňuje na to, že cirkulární stavitelství nelze zaměňovat s recyklací. „Recyklace v 99 procentech představuje opětovné zpracování materiálů, jenže materiál si nezachovává stejnou hodnotu. Vezme se například betonový trám, rozdrtí se, nechá se roztát a použije se jako základ pod vozovku,“ vysvětluje.

„Cirkularita je o zachování stejné hodnoty,“ doplňuje Rubbens. Jednou ze zásad cirkularity je podle něj v samotných začátcích připravit budovu na případné budoucí změny. „To znamená, že pokud vytvářím určitý projekt zaměřený například na bydlení, musím již nyní přemýšlet, co se stane s budovou za padesát let. Třeba po takovém typu bydlení již nebude poptávka,“ říká Menno Rubbens.

Podobně je to i s kancelářemi. „Již nyní bychom se měli zamýšlet nad tím, jak složité bude v budoucnu proměnit kancelářskou budovu na laboratoř, nebo třeba na knihovnu, a jaké jsou mezi takovými budovami hlavní rozdíly,“ uvádí.

Dočasná soudní budova není zdaleka prvním Rubbensovým cirkulárním projektem. Vyprojektoval například restauraci The Green House v Utrechtu. Stavba trvala tři měsíce a byla dokončena v roce 2018. Pavilon má stát na svém místě patnáct let.

V Česku zatím postavit budovu, následně ji rozebrat a poté ji opět postavit na jiném místě, není možné. Brzdou je legislativa, která s takovýmto postupem nepočítá. 

„Pokud se znovu použije stavební materiál, není na něj žádná záruka,“ poukazuje na jednu z překážek Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy. Maximem možného tak je, že materiál ze stavby, například plastová okna, skončí v tříděném odpadu. 

Dle statistik Eurostatu se znovuvyužití materiálu v Česku děje jen ve zhruba osmi procentech, průměr v EU je 12 procent. V Nizozemsku se ale stavební materiál znovu využívá až ve třiceti procentech.

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37

Jeden člověk zemřel a dalších třicet se zranilo při silných turbulencích, které postihly...

Topná sezona byla rekordně krátká. Dodávky tepla klesly o desetinu

21. května 2024  13:05

Letošní topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny...

Šance na levnější bydlení končí. Výstavba i hypotéky zvednou ceny, soudí experti

21. května 2024  12:09

Šance koupit bydlení se slevou se pomalu uzavírá. Postupné snižování hypotečních úroků opět...

ChatGPT stopl svou hlasovou volbu. Až příliš připomínala Scarlett Johansson

21. května 2024  10:59

Společnost Open AI stahuje hlasovou volbu jménem Sky ze své poslední verze systému umělé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....