Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vysoká cena vína není zárukou kvality

  12:00
Před žádným jiným regálem nejsou zákazníci hypermarketů tak bezradní jako u vína. Stačí si občas vyslechnout dvojice, které si vybírají víno k večeři. Nevědí, čeho se chytit. A prodavač, který by jim poradil, je v nedohlednu.

Sommelier Ivo Dvořák | foto: Michal SváčekMF DNES

Podle čeho se tedy orientovat při výběru? "Dnes už vinaři naštěstí pochopili vinařský marketing a snaží se vína popisovat. Jenže těžko můžete vzít do ruky 350 lahví a přečíst 350 etiket,“ říká zkušený sommeliér Ivo Dvořák.

"Takže určitě bych se snažil vína ochutnávat. Většina hypermarketů pořádá ochutnávky. Řídil bych se i testy v časopisech a novinách, většinou jsou objektivní. Třeba váš deník dělá renomované testy vín.“

Většina zákazníků hypermarketů se při výběru řídí cenou. Existuje cenová hranice mezi dobrým a špatným vínem?
Neexistuje. Vína za 19,90, 29,90, 49,90... od nich nemůžete rozhodně čekat žádné zázraky, to budou spíš skromná a bezvýrazná vína, která většinou pocházejí ze zahraničí. A to ze zemí, kde se surovina dá vypěstovat ve velkém a ještě tam funguje dotační politika státu.

Bohužel hranice není žádná hranice, kde začíná kvalita. A bohužel není ani přímá úměra mezi cenou a kvalitou. Dobré víno se dá koupit už za cenu kolem sta korun, ale může také vyšplhat do tisíců nebo i desetitisíců. Ale ani vysoká cena není zárukou toho, že víno bude bezvadné a bude každému vyhovovat.

V každé knize o víně se dočteme, že lahve by měly být v chladu, ve tmě a ležet. V hypermarketech v regálech stojí, často přímo pod světly, teplota také určitě nemá 12 stupňů... To nejsou moc optimální podmínky.
To rozhodně nejsou. Některé řetězce se to snaží řešit tak, že alespoň umístí regály s vínem vedle oddělení s chlazenými nebo mraženými výrobky.

A někde se objevuje i náznak toho, že lahve jsou v částečné nebo úplné horizontální poloze. Na druhou stranu je pravda, že tyhle podmínky – stálá teplota, chlad a tma – jsou nutné pro vína určená k vyzrávání.

A vína, která se prodávají v hypermarketech, jsou v drtivé většině určena k rychlé spotřebě. Samozřejmě jakákoliv vysoká teplota, přímé světlo a zahřívání od různých halogenových zářivek je nepřípustné i pro hypermarketová vína.

Co si máme představit pod pojmem "hypermarketová vína"? Jsou to vína přizpůsobená většinovému vkusu zákazníků nebo horším skladovacím podmínkám?
Bohužel v první řadě jsou to vína přizpůsobená podmínkám, které vytváří současný český trh. A to je především tlak na cenu. Dováží se k nám spousta vín, která jsou v zemích svého původu dotována, proto se mohou prodávat za skutečně velmi nízké ceny. A čeští a moravští výrobci se těmto cenám snaží přizpůsobit, třeba nákupem levnějších hroznů, tomu pochopitelně odpovídá celkový projev vína.

Připravit víno na supermarketový prodej také znamená velmi silně ho stabilizovat sírou, což samozřejmě není úplně ideální. Jednak pro chuťové vlastnosti – síra zastře vůni i chuť, ale také proto, že je ve větší míře pro lidský organismus škodlivá.

Říkáte, že vína z hypermarketů jsou k rychlé spotřebě. Takže je mylná představa, že se vrátím do obchodu pro karton vína, které mi chutnalo, abych si ho uložila do sklípku?
Dneska je většina komerčních vín, nejen těch, která se prodávají v řetězcích, postavena tak, že by se měla vypít maximálně do jednoho roku.

Tomu je přizpůsobena i technologie, vinaři se snaží z hroznu dostat maximum aromatických i chuťových látek, ale aroma a chuť se časem vytrácejí, právě kvůli tomu, že vína prošla ostrou filtrací nebo vysokým zasířením... Pro archivaci jsou určena vína vyšších cenových kategorií.

Vína z hypermarketů nemají nejlepší pověst ani u samotných vinařů. Někteří rádi zdůrazňují, že do hypermarketů nedodávají, jako kdyby to byla téměř ostuda.
Je otázka, jestli nechtějí, nebo nemohou dodávat. Některá vinařství mají tak malou kapacitu, že nedokážou uspokojit nároky hypermarketů, které se pohybují v řádech desetitisíců lahví ročně.

A to znamená mít dokonalou technologii, vlastní stáčecí linku, dobře zajištěnou logistiku... A takové vinařství, kde pracuje jen otec se synem, je schopno vyrobit maximálně pár tisíc lahví ročně.

Některá vinařství jsou ale skutečně zaměřena čistě na prodej takzvaně gastronomických vín. Ale pozor. Je třeba vědět, že některá ta vína vykazují stejné chuťové a jakostní vlastnosti jak pro gastronomii, tak pro hypermarketový trh.

Třebaže vinaři tvrdí, že vybírají pro restaurace ty nejlepší partie, po pravdě řečeno ten rozdíl je často jen v ambaláži – jiná lahev, jiná etiketa... Někdy jsou možná vína pro gastronomii o něco méně zasířena, ale základní surovina je v podstatě stejná.

Takže já vlastně v restauraci dostanu stejné víno jako v samoobsluze, jen v jiné lahvi a za podstatně jinou cenu. To je docela podraz na zákazníky.
Děje se to velmi často. Ale musím říct, že je to výsada především zahraničních vín. Tam už přišli na to, že gastronomie neakceptuje výrobky, které se prodávají v hypermarketech, a proto mu vymyslí jinou ambaláž, ale produkt zůstane stejný.

Je to problém zejména vín z Nového světa, která se dovážejí do Evropy ve velkých cisternách a pak se stáčejí do lahví. Z té jedné cisterny jsou schopni nalahvovat víno jak pro obchody, tak pro gastronomii, a rozdíl je jen v etiketě a bohužel i v ceně.

Ivo Dvořák

- viceprezident Asociace sommeliérů České republiky,

 - několikanásobný mistr České republiky v soutěžích sommeliérů, znalců vína a profesionálů v jeho podávání,

 - vítěz mistrovství světa ve znalostech a servisu doutníků Habano Sommelier 2004,

 - hlavní sommeliér Makra, kde vytvořil vinný humidor pro exkluzivní vína,

 - spoluautor (s Liborem Ševčíkem) knihy s názvem Sommeliérství – Umění podávat víno.


Autoři: ,

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Modrý med a termosolární úly. Včelařství je zanedbaný obor, říká Josef Kölbl

24. května 2024

Podcast Už Albert Einstein říkal, že až vymřou včely, lidstvo je přežije pouze o čtyři roky. Proč jsou...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...