Květový med je kvalitnější než medovicový
Med lze rozdělit v podstatě do tří skupin - květový, medovicový a smíšený. Rozdíl mezi těmito druhy běžný zákazník pozná především podle barvy a chuti, které jsou u jednotlivých typů rozdílné.
Med květový tvoří zejména sladké šťávy květů, které včely sbírají, přetvářejí ve svém medovém váčku pomocí mateří kašičky a dalších výměšků vnitřních žláz. Poté včely med zahušťují, ukládají do buněk plástů a nechávají zrát. Květový med by měl mít barvu vodově čistou, s nazelenalým nádechem, popřípadě slabě žlutou až zlatavě žlutou. Konzistence by měla být mírně až silně viskózní, tekutá, částečně až plně krystalická. Chuť má mít výrazně sladkou až škrablavou.
Oproti tomu má medovicový med mít barvu tmavohnědou s nádechem do červenohněda. Základem pro tento med není šťáva květů, ale výměšky drobného hmyzu (mšice, puklice), které ulpí na povrchu rostlin. Z toho důvodu je medovicový med méně kvalitní než květový. Záporem medovicových medů je také nebezpečí spadů z ovzduší, které medovici mohou znehodnotit ještě předtím, než ji včela odsaje. Konzistenci má tento med podobnou jako květový. Chuť je sladká, popřípadě kořeněná až mírně škrablavá.
Smíšený med má jantarovou až tmavě hnědou barvu a pochází ze snůšky květového a medovicového původu, bez výrazné převahy jednoho druhu.