ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem kuchyně v celé střední Evropě. Když si tedy chcete v zimě dopřát výživový doping, musíte si naložit vlastní zelí, nebo je možné se spolehnout na sortiment z obchodů?
Premiové testy

Svátek to byl tak tichý, až si ho nikdo nevšiml. Když v sobotu 17. února slavilo zelí svůj světový den, nestálo nám ani za slova díků. A že by bylo zač poděkovat – zelí je totiž přesně tím, co rádi označujeme za „superpotravinu“. Pokud ho navíc necháme fermentovat neboli kvasit, stvoříme bombu. Pozor, nikoliv kalorickou, nýbrž nutriční.

„Obsahuje vitamin C, probiotickou kulturu, vlákninu a další tělu prospěšné složky a naopak má nízký obsah cukrů,“ shrne přínos kysaného zelí pro naše zdraví Aleš Rajchl, vedoucí Ústavu konzervace potravin na pražské VŠCHT, kam putovala z redakce MF DNES zásilka dvanácti vzorků, aby laboratoř mohla ověřit, zda v obchodech můžeme pořídit fermentované zelí se všemi výživovými přednostmi.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Prémiové testy