Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v potravině Murklor – sterilovaní smrži, 200g přítomnost houby ucháč obecný (Gyromitra esculenta), jejíž konzumace je považována za vysoce rizikovou. (14. května 2020) | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Inspekce zakázala konzervy s jedovatou houbou, k dostání byly v Praze

  • 25
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor, která podle české přelepky měla obsahovat sterilované smrže, objevila jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Švédský výrobek inspekce našla v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.

Zatímco na originální etiketě je ve složení napsaný ucháč v latinském originále Gyromitra esculenta, na české přelepce, kterou si dělal prodejce podle SZPI sám, jsou napsaní ve složení smrži. Ti jsou latinsky přitom Morchella esculenta.

Analýza a odborné posouzení prokázalo, že skutečně jde o ucháče, který může laik zaměnit se smržem, houby jsou si velmi podobné. Prodejce tak musel okamžitě stáhnout potravinu z prodeje a inspekce s ním zahájí správní řízení o uložení sankce.

Informaci také vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a varuje spotřebitele před konzumací těchto hub.

Jed tvoří skupina nestabilních sloučenin, které se například varem nebo sušením z větší části rozkládají, uvádí se v odborné literatuře. Za hlavní účinnou látku bývá považována látka gyromitrin, která se v těle rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Jed působí především na trávicí ústrojí a játra, některé příznaky se podobají otravě muchomůrkou zelenou. 

Otrava může být i smrtelná. Přesto se tento druh houby například ve Finsku na trzích prodává, kupující je však důrazně varován, že ji musí spařit a dlouho tepelně upravovat. V literatuře se však uvádí, že někdy nelze jed z houby odstranit zcela.

,