Rodiče by měli jít dětem příkladem

Cyklistika je v Česku stále populárnějším sportem. K nejfrekventovanějším oblastem patří Krkonoše. "Až padesát procent jezdců však nemá přilbu. A to včetně dětí," říká v rozhovoru David Havel, primář chirurgického oddělení Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí.

 * Pozorujete za poslední roky vývoj, pokud jde o používání helmy?
Mírně se zvyšuje počet lidí, kteří ji mají, ale pouze o dvě až tři procenta ročně. Vezmu-li v úvahu naše pacienty, jen polovina z nich má přilbu. Bohužel to platí i pro děti.

* Vždyť děti do 15 let mají helmu ze zákona povinnou.
Jistě, na různých soustředěních či sportovních akcích je její použití stoprocentní. U dětí je alespoň trend vývoje příznivější než u dospělých.

* Čím si vysvětlujete, že tak málo dětí nosí přilbu?
Částečně je to vina rodičů, kteří nejsou důslední, částečně vina dětí, které, když jsou bez dohledu, přilbu odloží. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby dospělí šli svým potomkům příkladem.

* Zabrání přilba každému úrazu hlavy?
To neumí, ale dokáže zmírnit následky. Na oddělení mi přijde deset cyklistických úrazů za víkend, z toho pět lidí nemá přilbu a u každého z nich lze pozorovat mnohem těžší následky pádů z kola. Helma by mohla zabránit polovině otřesů mozku, v polovině dalších případů může následky zmírnit nebo třeba zamezit zlomenině lebky. Setkávám se s případy, kdy přilba je po pádu zničená, na vyhození, ale pokud by ji cyklista neměl, praskla by mu lebka. Její funkce je také v tom, že přečnívá přes obličej a částečně ho chrání, oděrek v této části je podstatně méně. Ale například zlomenině krční páteře, jednomu z nejtěžších úrazů, přilba nezabrání. Tam pomůže jen opatrná a pozorná jízda.

ČTĚTE TAKÉ

Zkoušení je zárukou správného výběru
Pozor na nebezpečné přilby!

* Kolik cyklistů denně ošetříte?
To je proměnlivé, záleží na počasí. Je-li hezký prázdninový víkend, ošetříme deset až patnáct úrazů denně. Celkem to bylo za loňskou sezonu asi 400 úrazů. Ale 95 procent si cyklisté zaviní sami svou neopatrností.

* Co byste vzkázal rodičům, jejichž děti jezdí bez helmy?
Že riskují život a zdraví svých dětí. A kromě toho porušují i zákon. Dítě může utrpět vážný úraz s trvalými následky či může na následky úrazu zemřít. A opravdu nelze spoléhat na štěstí a myslet si, že se to mému dítěti nestane.

GRAFIKA: KTERÉ PŘILBY NEPROŠLY?
GRAFIKA: PŘILBY KTERÉ OCHRÁNÍ 1
GRAFIKA: PŘILBY, KTERÉ OCHRÁNÍ 2