TEST DNES: Pšeničné pivo z velkých pivovarů dopadlo lépe než to z malých

  5:00aktualizováno  5:00
Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Výsledek degustace, které se zúčastnila téměř stovka lidí – odborníci i laici – byl překvapivý. Velké průmyslové pivovary nad svými moderními minikonkurenty jasně zvítězily.

Podrobné výsledky testovaných pšeničných piv

Podle odborníků to není náhoda. Pivovary Primátor, Černá Hora, Krušovice či Lobkowitz dělají pšenici dlouhodobě a celoročně. A právě praxe je klíčová – tzv. weizen je totiž typ piva, který sládkovi neodpustí žádné chyby. „U pšeničného piva jsou klíčem úspěchu kvasnice. Není důležité jen to, jaké kvasnice sládek zvolí, ale také, jak se o ně stará,“ říká jeden z hodnotitelů Pavel Borowiec, šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale.

„Hlavní znaky pšeničného piva – banánová vůně a chuť, hřebíček – totiž vznikají při hlavním kvašení. V případě, že nemáte kvasinky v perfektní kondici, není už moc možností, kde chyby skrýt. Pšeničná jsou obecně méně chmelená piva, proto chyby nepřikryjete chmelovým dozníváním, či dokonce silicemi ze studeného chmelení,“ vysvětluje Petr Kaluža, ředitel a sládek pivovaru Primátor, který v testu zvítězil.

Není bez zajímavosti, že lépe dopadla v hodnocení piva, která prošla pasterací. „Pokud jsou nepasterovaná piva špatně skladovaná, tak pracují, což se u některých vzorků ukázalo,“ říká Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Zaznamenala jsem piva, která neměla v pořádku mikrobiologii. Měla nakyslé, fenolové, zatuchlé, diacetylové tóny… Podle mě to byla piva, která pracovala právě kvůli tomu, že nejsou pasterovaná.“

Nedozrálé pivo

Vítězství Primátoru odborníky nepřekvapilo. „Primátor potvrdil, že je v pšenici česká špička,“ říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Weizen vyrábějí v Náchodě už šestnáct let a za tu dobu své kvality prokázal mnohokrát, v roce 2013 byl dokonce na prestižní soutěži World Beer Awards oceněn jako nejlepší pšeničné pivo na světě.

Pšeničné pivo

Na rozdíl od ležáku je to úplně jiný typ piva. Je svrchně kvašené, to znamená, že kvasí při vyšších teplotách a s jiným typem kvasinek, a má proto odlišný charakter.

  • Je méně hořké, naopak typická je lehce nakyslá chuť s ovocnými tóny (hlavně banán), má vysoký říz, proto je osvěžující.
  • Není čiré, ale lehce zakalené (není filtrované), hodně pění.
  • Pije se hodně vychlazené, z vysoké štíhlé, ve spodní části zúžené sklenice.
  • Vyrábí se z pšeničného a ječného sladu, v různém poměru, někdy i z nesladované pšenice.

Weizenbier/Weissbier Bavorský typ pšeničného piva. Hřebíčkovo-banánové aroma, vyšší říz, osvěžující, nakyslá chuť. Nefiltrovaná zakalená varianta je Hefeweizen, filtrovaná čirá verze Kristall.

Dunkelweizen Tmavý Weizen, má lehce karamelové tóny.

Weizenbock Silný, velmi plný Weizen.

Witbier Belgický typ, dělá se z nesladované pšenice, s přídavkem koření (koriandr, pomerančová kůra), lehčí pivo.

Překvapením testu naopak bylo poslední místo pšeničného piva z Pivovarského domu v Praze, které propadlo v hodnocení odborníků kvůli závažným vadám. Jak jsme se dodatečně dozvěděli, testovalo se pivo, které mělo za sebou pouhé tři dny zrání a v pivovaru ho stočili do sudu dříve, než stačilo dozrát.

V laické porotě ale tak špatně nedopadlo.

Experti versus laici

Dvojitý test, kdy piva hodnotí dvě nezávislé poroty – experti, kteří mu rozumějí, a laici, kteří ho rádi pijí – jsme uspořádali už potřetí. I tentokrát se ukázalo, že vady, které odborníci kritizují, běžným konzumentům příliš nevadí. Někdy jim naopak pivo s vadou – pokud není příliš výrazná – připadá zajímavé, právě proto, že se odlišuje od ostatních.

To je také důvod, proč laický žebříček vypadá jinak než ten odborný. I když rozdíly nejsou tentokrát tak výrazné jako v podobném testu čepovaných desítek (květen 2017), kdy se pořadí obou porot přesně obrátilo.

Tři by neprošly kontrolou značení

Testované vzorky prošly i analýzami ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, kde měřili obsah alkoholu a extrakt původní mladiny, tedy stupňovitost.

V množství alkoholu všechny vzorky odpovídaly. Horší to bylo se stupňovitostí. České předpisy nespecifikují, kolik stupňů má mít pšeničné pivo, jako je to u ležáků nebo výčepního piva. Pokud ale pivovary stupně uvádějí, měly by je dodržet. To se nepovedlo třem pivovarům – Kamenici nad Lipou, Krušnohoru a Permonu.

Podrobné výsledky testovaných pšeničných piv

Krušnohor je označen jako 13, v laboratoři ale naměřili jen 12,25 % extraktu původní mladiny, měl by tedy být označen jako dvanáctka, procenta se totiž zaokrouhlují směrem dolů. Kontrolou by neprošla ani Kamenice Weizen 11, i když se hodnota pohybuje na hraně.

Hodně se od deklarovaných stupňů odchýlil Permon, podle analýz je to devítka, s nejistotou měření to může být desítka, ale určitě ne jedenáctka.

Silné nebo plné

Většina sudů byla označena ještě postaru jako pšeničný ležák (11–12 stupňů) nebo pšeničný speciál (13 stupňů). Podle nové vyhlášky patří svrchně kvašená piva do kategorie piv „plných“ nebo „silných“. Pivovary však mohou staré etikety používat do prosince 2019.

Nejčtenější

Propuštění zaměstnanci Deutsche Bank se míjeli s krejčími obleků pro své šéfy

Krejčí Alex Riley, vlevo, a Ian Fielding-Calcutt nesou kufry mimo budovu...

Největší německá investiční banka Deutsche Bank zahájila ohlášenou restrukturalizaci, v rámci které propustí celkem 18...

Slovenský Volkswagen požádal zaměstnance, aby vrátili část odměn

Ilustrační snímek

Bývalí zaměstnanci slovenské divize německého Volkswagenu musí automobilce vrátit část odměn vyplacených za loňský rok....

Vládě prošel daňový balíček, který zdraží cigarety, alkohol i topení

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně při...

Daňový balíček, který zdraží například tvrdý alkohol, cigarety, ale i topení plynem, a víc zdaní i hazard, prošel ve...

Letištní halu v Düsseldorfu zaplavily kufry, cestující museli odletět bez nich

Na letišti v německém Düsseldorfu zůstalo kvůli poruše přepravního systému 2...

Stovky cestujících, kteří odlétali ve středu ráno z letiště v německém Düsseldorfu, potkala nečekaná komplikace. Kvůli...

Zima přichází z Německa. Nepomáhá ani Trumpova obchodní válka

Německá kancléřka Angela Merkelová

Je to trochu schizofrenní situace. Zatímco poslední „tvrdá“ statistická data z klíčových evropských ekonomik nejsou...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu nanuků

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala třiadvacet vzorků nanuků. Do výběru jsme zařadili zmrzliny na dřívku, které jsou uvnitř bílé a mají...

Tři proužky nejsou jenom Adidas, rozhodl evropský soud. Firmu výrok zklamal

Krabice obuvi německé značky Adidas čekají na zákazníky v obchodu v švýcarském...

Unijní ochranná známka německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas sestávající ze tří paralelních pruhů je...

Až třikrát víc morfinu. Do Česka přijelo 58 kamionů nelegálního máku

Mák se sklízí teprve tehdy, když makovice chrastí jako dětské chrastítko.

Do Česka přijelo 58 kamionů plných nelegálního máku ze Španělska, Velké Británie, Austrálie a Turecka. U vzorku z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz