Protokol testu
- Test vznikl ve spolupráci iniciativy Vím, co jím a piju a MF DNES. Mouky testovala VŠCHT v Praze, test pečení proběhl ve školicím středisku společnosti Profimix Svijany, s. r. o., ve spolupráci s VŠCHT.
- Zkoušky pečení měly v testu největší váhu. Druhým kritériem byla výživová hodnota, celozrnné mouky byly obecně hodnoceny lépe kvůli vyššímu podílu vlákniny. V úvahu bylo bráno i uvádění obsahu vlákniny na obalu, což je z pohledu legislativy nepovinný, ale důležitý údaj pro spotřebitele.
- Vlastnosti mouk byly porovnávány s požadavky legislativy stejně jako kontrola hmotnosti. Nejmenší váhu v testu měla cena.
- Test připravil doc. Ing. Jiří Brát, CSc., technolog výroby a odborný garant Vím, co jím a piju.
- Nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju se zabývá zdravou výživou a snaží se veřejnost podporovat ve výběru potravin, které vyhovují parametrům zdravé výživy. Potraviny s logem Vím, co jím obsahují méně soli, přidaných cukrů, transmastných kyselin a nasycených mastných kyselin.
- Pro hodnocení se používaly známky jako ve škole (1–5).
Známku testu tvoří:
35 % výsledky zkoušky pečení
20 % výživová hodnota a její značení
20 % vlastnosti mouky, označení podskupiny
15 % kontrola hmotnosti
10 % cena