Kempy: staré zvyky trvají

  • 42
Redaktoři MF DNES navštívili v polovině června 12 z dvaceti nejoblíbenějších českých tábořišť. Výsledek? Kempování zůstává fenoménem, ale úroveň roste jen velmi pomalu. Do českých kempů letos opět přijede přes milion turistů. Valná většina z tohoto počtu budou tuzemští návštěvníci.

ČTĚTE TAKÉ:
Pěkné a čisté záchody jsou stále vzácností

Co nás to stále přitahuje, že jsme ochotni sdílet svůj životní prostor se sousedy ve vedlejším stanu a trávit volno v zařízeních, pro jejichž majitele jsou čisté a nové záchody a sprchy jen iluzorním pojmem?

Redaktoři MF DNES se pokusili na tuto otázku nalézt odpověď při letošním testu kempů. Prověřili anonymně dvanáct z dvaceti nejnavštěvovanějších tábořišť po celé České republice.

Po několika letech testování (testy kempů vyšly v roce 2001, 2002 a 2003) došli k závěru: zdejší lidé kempují rádi, je to jeden ze způsobů trávení dovolené. Zároveň je však patrné, že jsou zvyklí na standard z dob před dvaceti třiceti lety a vyšší kvalitu odpovídající západoevropské úrovni jen málo požadují.

K nejvytíženějším kempům totiž patří jak udržovaná zařízení s perfektními službami a rozsáhlými investicemi, tak zoufalá tábořiště s plechovými boudami a maringotkami místo vzhledných dřevěných chatek. 

Jak se kempuje v Česku?

Kolik je kempů: 532

Kolik přijede Čechů: 880 tisíc

Kolik přijede cizinců: 220 tisíc

Zdroj: Mag Consulting, údaje jsou pro rok 2004

Ukázalo se, že zejména kempy patřící obecním úřadům nevykazují v průběhu let velké změny. Přežívají ze své podstaty a klienty čerpají z dob své minulé slávy. Například kemp Hejtman-Jih v Chlumu u Třeboně či Trhovky na Orlické přehradě připomínají nedostačujícím servisem včetně hygienického zázemí časy komunistické nekvality.

Pravda však je, že se řada kempů, především soukromých, začíná viditelně orientovat na pohodlí zákazníka. Výborné sociální zázemí, jež je základem podobných zařízení, i bohatá nabídka služeb dokládají, že i toto je v české kotlině možné. Vítězné kempy - Sedmihorky v Českém ráji a Bítov-Horky na Vranovské přehradě - jsou toho důkazem.

SROVNÁNÍ KEMPŮ V SOUBOROVÝCH PŘÍLOHÁCH
1) Kempy v Česku 1. (pdf, 505 kB)
2) Kempy v Česku 2. (pdf, 551 kB)