Odborníci ze společnosti TÜV SÜD Czech, kteří se podíleli na metodice kvalitativního průzkumu hypermarketů, vidí největší kritické místo v nedodržení teplotního řetězce. Zní to složitě, ale je to docela jednoduché: na kelímku s jogurtem je napsáno "Spotřebujte do 13. května", zároveň tam stojí: "Uchovávejte při teplotě do 8 °C". Když nebude jogurt v chladicím boxu, zkazí se dřív.
Potraviny si totiž uchovají své vlastnosti, jen když jsou v teplotě, kterou jim předepsala vyhláška nebo výrobce. Po celou dobu od chvíle, kdy odejdou od výrobce, než přijdou na stůl zákazníka. Ani v jednom z článků řetězce výroba - doprava - sklad - prodejna by teplota neměla stoupnout.
Pět nejlepších obchodů podle hygieny | |
obchod | známka |
Hypernova | 1,3 |
Globus | 1,4 |
SM Tesco | 1,6 |
Albert | 1,6 |
Kaufland | 1,7 |
Poznámka: Výsledná známka průzkumu odpovídá školnímu hodnocení |
U některých potravin na to navíc ani nepřijdete, U masa nebo měkkých salámů se změna projeví na barvě, ale u vajec nepoznáte, že se vezly při 25 stupních nebo stály někde na sluníčku.
Nefunkční teploměr je k ničemu
Ani jeden řetězec nevyšel z průzkumu s absolutní jedničkou. Průzkum nezachytil přímo porušení teplot (ani je neměřil), zjistil ale jiné prohřešky. U mnoha chladicích a mrazicích boxů teploměry úplně chyběly nebo neukazovaly správnou teplotu.
"Pokud teploměr není nebo nefunguje, je to porušení vyhlášky," uvádí auditorka TÜV SÜD Czech Nataša Králikova. "Teplota je u potravin hodně důležitá a obchodníci by ji měli prověřovat. Každý obchod by měl mít kalibrovaný teploměr a jednou za čas si vyzkoušet, jestli je teplota správná."
. InfografikaJak vidí jednotlivé obchody jejich zákazníci |
Teploměry musí být i u mrazáků
Na rozdíl od doby před pěti lety, kdy redakce přinesla podobný průzkum, tentokrát měla většina obchodů v pořádku mrazicí boxy. Ve větší míře (ve čtvrtině prodejen) chyběly funkční teploměry v Intersparu.
V mrazicích vanách nesmí být zboží navršené nad rysku, která ukazuje, kam až sahá mrazicí zóna. Horší byl v tomto směru jen Kaufland, ve třetině jeho obchodů byly mrazáky přeplněné.
Zákazník nepozná, co zmrzlé hranolky prožily předtím, než si je naložil do vozíku. Jestli už jednou (nebo i víckrát) nerozmrzly a znovu nezmrzly. "Že něco není s mrazákem v pořádku, nejlépe poznáte na mražených dortech v průhledných obalech. Jsou z našlehaného krému a pokud stoupne teplota, nášleh klesne a dort zmenší objem..." radí Nataša Králikova.
Problém je, když se řetězec přetrhne u choulostivých cukrářských výrobků, třeba u žloutkových věnečků. Bakterie se při vyšší teplotě velmi rychle rozmnoží a pro zákazníka to může skončit střevními potížemi.
Za kritické místo prodejny považuje Jiří Vavřík z TÜV SÜD Czech příjem zboží. "U lepších obchodů možná auta zajíždějí do vychlazených boxů, ale často dodavatel vyhodí přepravku před dveře, jde podepsat dodací list a mezitím leží zboží na sluníčku.“
. Dvojí datumKdyž najdete na obale "spotřebujte do...", jde o čerstvou potravinu rychle podléhající zkáze (např. mléčné výrobky). Musí ležet v chladu a po době spotřeby se nesmí prodávat. Potraviny, které lze uchovávat déle, např. rýže, cukr, jsou označeny datem minimální trvanlivosti. Po tomto datu se mohou ještě prodávat, když jsou zdravotně nezávadné. Musí však být nabízeny odděleně s upozorněním na prošlou trvanlivost. Za kvalitu ručí prodávající. |
Ovoce může být i nakrájené
Fungující teploměry nejčastěji chyběly u cukrářských výrobků a ovocných či zeleninových salátů, které patří k nejchoulostivějším potravinám. Zatímco pro čerstvé ovoce není stanovena přesná teplota, pro zpracované ano. Myslí se tím ovoce nakrájené na plátky (nejčastěji to bývá ananas, meloun) nebo do salátu.
"Lze ho prodávat jen v uzavřených obalech s datem použitelnosti a teplotou, při níž by se měl uchovávat. V obchodě musí být uložen při teplotě od 0 do 5 stupňů Celsia," uvádí tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.
Prodej nakrájeného ovoce žádný předpis nezakazuje. "Spotřebitelé by si však měli dát pozor na to, jestli už nevypršela doba použitelnosti, a v žádném případě by takový výrobek neměli kupovat, pokud není nabízen v chladicím zařízení." To samé platí pro zeleninové saláty.
Některým potravinám nevadí ani tak teplo jako světlo. Na nápoje v PET lahvích nesmí svítit slunce, vína a olivový olej by neměly stát po zářivkami. Vody v plastových lahvích vystavené slunečnímu záření byly ve čtvrtině obchodů Billa.
Na salámy jen v rukavicích
Zlepšení je vidět i u obslužných pultů. Prodavači se naučili používat rukavice a ochranné pomůcky. "Každý, kdo manipuluje s nebalenými potravinami, by měl používat rukavice, zboží nabírat lžící nebo vidličkou. Nesmí mít na ruce prsteny nebo náramky, na hlavě by měl mít pokrývku a na sobě čistý pracovní oděv. Když odchází třeba do skladu, měl by se převléknout," říká Nataša Králikova.
Tato pravidla nejčastěji nedodržovali v Bille, jen v polovině obchodů používali při manipulaci s masem rukavice. Dorty nebo sýry bez náčiní nabírali ještě v Hypernově a Kauflandu, v Plusu a Penny Marketu.
Prošlé výrobky
Prodávat výrobky po době spotřeby je zakázané a obchodníkovi za to hrozí vysoké pokuty. Když mu zbyde, musí ho vyřadit z prodeje. Zboží po době minimální trvanlivosti prodávat může, ale musí ho oddělit. A musí mít jistotu, že je zboží v pořádku, je tedy třeba, aby si nechal udělat analýzy.