Indonésie přišla od roku 1990 o 31 milionů hektarů lesních ploch, což odpovídá téměř rozloze Německa. Důvodem je nárůst světové poptávky po palmovém oleji a vysazování palmových hájů na místě vypálených deštných pralesů.
ON-LINE ROZHOVOR S JIŘÍM BRÁTEMSpecialista na potravinové tuky odpovídal na dotazy čtenářů iDNES.cz. |
Dramatické obrázky ohořelých orangutaních mláďat obletěly svět a přiměly řadu tuzemských spotřebitelů hromadně bojkotovat potraviny obsahující palmový olej.
Okolo suroviny se však šíří i řada mýtů. Jak je to s údajnou škodlivostí palmového oleje pro lidské zdraví? Opravdu mohou za jeho boom potravináři? A proč se výrobci jednoduše nevrátí k těm surovinám, které používali dříve?
Na tyto i další otázky odpovídal čtenářům iDNES.cz docent Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a sdružení Vím, co jím.
Více čtěte zde: Palmový olej podražil. Zájem však kvůli unikátním vlastnostem neopadá